Nyíregyháza

2021.09.17. 07:28

Hangszerek a kézben

Az érdeklődők számos hangszert kipróbálhatnak.

Fotó:

Fiatalokkal telt meg csütörtök délelőtt a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola nagyterme, ami önmagában nem lenne meglepő, az viszont igen, hogy miközben más-más hangszert próbáltak ki, fülhallgatót viseltek. Volt hegedű, brácsa, szaxofon, klarinét, számos gitár, szintetizátor, de még tangóharmonika és pánsíp is. A hangszerek egy 2017-ben indult program keretében érkeztek Nyíregyházára: a cél az, hogy minél többen kipróbálják azokat, s hogy az élmény hatására a lehető legtöbben kezdjenek el zenét tanulni. A sorozat eddigi 43 állomásán több mint 100 ezren vettek részt, a szervezők pedig abban bíznak, hogy ez a szám a jövőben tovább emelkedik.

Óriási siker

– A nyelv, az írás és az olvasás mellett a zenének is óriási a szerepe a fejlődésben, ez a program pedig kiváló alkalom arra, hogy felkeltse az érdeklődők figyelmét a hangszerek iránt – mondta a megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

– A hozzánk járó gyerekeknek azt szoktuk mondani, hogy amikor ide belépnek, hangszerországba érkeznek. És mivel a mi feladatunk az, hogy mindenkihez közelebb vigyük a zenét, a program a lehető legjobb helyre érkezett – így fogalmazott Tamás Attila, a zeneiskola igazgatója, és hozzátette: szeretnék, ha a fiatalok, akik kipróbálják a hangszereket, később visszatérnének zenét tanulni.

Rengeteg haszna van

A sorozatot szervező Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, Andrásik Remo és Bajnai Zsolt, a program elindítója felidézték a kezdeteket.

– Amikor 2017-ben elindítottuk a sorozatot, azt gondoltuk, hogy jó, ha nyolc helyszínre el tudjuk vinni, de akkora lett a siker, hogy azóta sem lehetett abbahagyni – az országjárás csak a pandémia alatt szünetelt, az idén ősszel újraindult.

– A zene maga a boldogság, zenélni pedig a világ legjobb játéka. Valamilyen hangszeren játszani az alapműveltség része, és kutatások bizonyítják, hogy az, aki zenél, az idegen nyelvek elsajátítása terén és a matematikatanulásban is jobb teljesítményre képes. De nem csak ez szól mellette: a közös muzsikálás összehozza az embereket, életre szóló barátságokat, kapcsolatokat táplál – ezt mondta Andrásik Remo, aki arra biztatott mindenkit, hogy pénteken és szombaton látogassanak el a zeneiskolába, s próbálják ki a hangszereket.

Borítókép: A gyerekek nagyon élvezték a programot | Fotó: Pusztai Sándor

 

Címkék#hangszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában