Nyíregyháza

2021.09.22. 14:27

Határokon átívelő együttműködés

Több egyetem munkatársai a legmodernebb technológiával pásztázzák az érintett területeket.

Területi vészjelző rendszert építenek ki a határ menti régióban, hogy a veszélyes geológiai mozgások káros hatásai csökkenthetők legyenek – hangzott el a projektről tartott sajtótájékoztatón szerdán, a Megyeházán. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a projekt egy nemzetközi együttműködés keretében hívja fel a figyelmet bizonyos természeti kockázatokra.

– A Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közreműködésével elindított programban több egyetem, Ungvári Nemzeti Egyetem, Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem szakemberei vesznek részt, és a megyei önkormányzatnak is nagyon fontos feladata van benne. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei klímastratégiát ki kell terjesztenünk a régió egészére. A legmodernebb tudományos eszközökkel, 3D-s modellezéssel, műhold- és drónfelvételekkel monitorozzák majd a szakemberek a régiót, vizsgálják a geológiai folyamatokat, a természeti változások hatásait, amiket részben az emberi tevékenység okoz – ismertette a projekt célja a megyei közgyűlés elnöke.

Felkészülhetnek a veszélyre

Rozinka Zsolt, a program egyik szakértője elárulta, nagyon összetett munka vár a résztvevőkre.

– A Felső-Tisza és a mellékfolyói kötnek össze minket a szomszédos országokkal. Ezen folyók mentén olyan – természetes és ember kiváltotta – felszíni mozgások voltak az elmúlt időszakban, amik veszélyeztetik a természeti értékeket, és az épített környezetet is. A legfejlettebb technológiákkal az egyetemek munkatársai feltárják ezeket a mozgásokat, speciális módszerekkel kielemzik, majd helyszíni szemléken tovább pontosítják az adatokat. Az említett mozgások sajnos a klímaváltozástól is függnek, ezek változásait, hatásait és hogy hol következhet be vészhelyzet egy meteorológiai állomás létesítésével is vizsgáljuk majd a jövőben – tette hozzá Rozinka Zsolt, akitől azt is megtudtuk, a troposzféra vízgőztartalmának vizsgálatával a veszélyes felszíni mozgások előre jelezhetőké válnak.

A szakember kiemelte, a projekt elemeként a későbbiekben egy olyan webes felületet is kialakítanak, ahol a hatóságok és a magánemberek is nyomon követhetik az említett folyamatokat, és az oldal segítségével felkészülhetnek a veszélyes helyzetekre, vagy pontosíthatják a weblap adatait.

– A klímaváltozás felgyorsíthatja és kedvezőtlenebbé teheti e folyamatokat. A megye klímastratégiája az elemzésekkel összhangban olyan megoldási javaslatokhoz vezet, amivel a veszélyes mozgások visszaszoríthatók, a káros hatások pedig kivédhetők – zárta gondolatait Rozinka Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában