Nyíregyháza

2021.09.09. 15:34

Kabay János-díjat kapott a FETIVIZIG igazgatója

A díj életművek és rendkívüli teljesítmények elismerése.

Szamos Ferenc

Díjátadó ünnepséget rendezett a napokban az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a Nyíregyházi Egyetemen. A járvány miatt tavaly nem tudták megtartani a hagyományos rendezvényt, mostanra halasztották, hogy ünnepélyes jellege megmaradjon – e gondolattal indította megnyitóbeszédét dr. Tarján Péter fizikus, az egyesület alelnöke.

Elmondta: a szervezet 38. alkalommal átadott kitüntetésével szeretnék azon szakemberek munkáját elismerni, akik a műszaki, természettudományi területeken a legtöbbet tesznek a műszaki gondolkodás fejlesztése érdekében. Cél a szakmai, tudományos élet fejlődésének elősegítése, itteni szakemberek hírnevének gyarapítása hazai és nemzetközi viszonylatban.

Kabay Jánosról, megyénk szülöttéről dr. Tarján Péter elmondta a meghívottaknak, hogy egyszerre volt tudós, feltaláló és gyakorlati szakember, aki példakép lehet a mai tudományos nemzedék számára.

A közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréséül Bodnár Gáspárnak, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjének, a Magyar Hidrológiai Társaság megyei Területi Szervezete elnökének ítélte a Kabay János-díjat.

A kitüntetett méltatásában többek között elhangzott, hogy közreműködésével, illetve irányításával olyan szakmai programok készültek, mint a Felső-Tisza-vidék árvédelmi rendszerének és belvízrendszerek fejlesztési tanulmányai, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szennyvízelhelyezési programja, a FETIVIZIG vízkárelhárítási tevékenységének ISO szabvány szerinti minőségirányítási rendszere, a Nyírség vízpótlásának tanulmánya, a felső-tiszai előrejelző és riasztó rendszer kiépítése, üzembe helyezése. 35 évi vízügyi szolgálata alatt szinte minden jelentős ár- és belvízvédekezésben részt vett, gyakorlati tapasztalatot szerezve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában