Közgyűlés

2021.09.30. 15:07

Kiemelt forráskeretet kapott Nyíregyháza

A közgyűlésen elhangzott, hogy kormányrendelet született az 50 milliárd forintos kiemelt támogatásról.

KM

Fotó:

Bő három hónapot foglaltak össze a tartalmas, lüktető, negyedórás kisfilmben a csütörtöki városi közgyűlés elején: június végétől mozgalmas, programokban gazdag időszakot éltek meg a megyeszékhelyen lakók, illetve az odaérkezők. Legutóbb a testvér- és partnervárosok képviselői látogattak a Krúdy-terembe, majd utána ugyanott a marketing fővárosi címet adták át, ezúttal pedig a testület tagjai tárgyalták a nyílt ülés 25 napirendi pontját.

Dr. Kovács Ferenc polgármester megerősítette, hogy szeptembertől Tóth Attila r. alezredest nevezték ki Nyíregyháza új rendőrkapitányának. Bejelentette, hogy az önkormányzat támogatási szerződést kötött az állatparkkal az indiai nagymacska kifutójának építésére, amely TOP-os forrásból, 104 millió forintos összegből készül el. Az év végéig 35,5 millió forintból energetikailag korszerűsítik a mandabokori művelődési házat. Elhangzott: kormányrendelet született arról, hogy (Debrecent és Miskolcot is megelőzve) 50 milliárd forintos kiemelt forráskeretet kapott a város.

– Elismerték azt a munkát, amit az elmúlt időszakban elvégeztünk. Minden pályázatot megvalósítottunk. Olyan pénzügyi kondícióban van az önkormányzatunk, ami jó ajánlólevél volt. Ez egy óriási támogatási csomag, ezt nem lehet egyből lehívni. Még nem tudjuk, hogy pontosan mire fordítjuk. Novemberben írják ki a pályázatokat, felkészülten várjuk azokat. Amennyiben lesz konkrétum, azt természetesen nyilvánosságra hozzuk – mondta dr. Kovács Ferenc.

Jutalmazott olimpikonok

A pandémia miatt 2021-ben Tokióban megrendezett olimpiai játékokra Helebrandt Máté 50 km-es gyaloglásban vívta ki az indulás jogát, és a harmadik olimpián képviselte a várost. A nehéz körülmények között végül a 17. helyen végzett. Edzője Pokrovenszki József, egyesületük a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.

A paralimpiai játékokon a Nyíregyházi Vasutas Sport Club kerekes székes vívója, Tarjányi István reprezentálta a megyeszékhelyt, és élete első paralimpiáján egyéni kardvívásban a 8. helyet szerezte meg. Edzője Pákey Béla. A közgyűlés összesen 3 millió forinttal jutalmazta meg őket.

– Fontosnak tartjuk a környezetvédelmet. Volt a városban olyan biomonitoring program, amit érdemes lehetne újraindítani. Szeretnénk kérni, hogy a fásítás legyen arányosabb, ott is legyen, ahol ellenzéki képviselők nyertek az önkormányzati választáson – szólalt fel Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Elfogadták a képviselők az Eissmann Nyíregyházi Városi Uszoda társüzemeltetésbe adását. Ennek előzménye, az önkormányzat létrehozta Nyíregyházi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft.-t (NYSÜ Kft.), melynek ügyvezetője Hajnal Gusztáv. A kft. működteti a Nyíregyházi Atlétikai Centrumot, szeptembertől pedig az uszoda is a hatáskörébe került. Az indoklás szerint azért, hogy Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. sportszakmai munkája még színvonalasabb legyen, az üzemeltetői tevékenységben „profiltisztítást” hajtottak végre. Az NYSÜ Kft. a tulajdonos önkormányzattal kötött társüzemeltetői megállapodás alapján végzi szeptember elsejétől a legköltségtakarékosabb módon, meghatározott keretek között.

Az idei költségvetésben 32 térfigyelő kamera telepítésére szükséges pénzösszeget hagyták jóvá. A helyszínek kijelölésénél több szempontot is mérlegeltek. Ilyen például a nagyobb értékek védelme, a megfigyelt terület igénybevételének nagysága, a családi házas városrészek (Oros, Kistelekiszőlő, Borbánya, Butyka, Rozsrétszőlő) bevonása a térfigyelő rendszerbe. Azt is figyelembe vették, hogy a kihelyezendő kamerák a lehető legoptimálisabb költséggel és a legbiztonságosabb üzemmóddal működjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában