Kisnamény

2021.09.29. 17:28

Kis lépésekkel haladnak a megálmodott cél felé

A telepporgramra 80 millió forintot fordíthattak a kisközségben.

Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

Újabb mérföldkőhöz érkezett Kisnamény: lezárult a szegregátumban élő romák életminőségének és munkaerő-piaci helyzetének javítását segítő komplex fejlesztési program. Az eredményekről és a tapasztalatokról a szatmári kisközség Csillag Szolgáltató Házában számoltak be szerdán.

– Egy ilyen kicsit település esetében rendkívül fontos ez a projekt, hiszen több itt élő családnak nyújtott hathatós támogatást. Remélem, az új épületek, a park, a megvásárolt eszközök eredményesen szolgálják a kisnaményiakat a jövőben – mondta Karaova Magdolna, a Fehérgyarmati Járási Hivatal vezetője.

Építkezés és képzések

Az önkormányzat konzorciumi partnereként az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) megyei egyesületének igazgatója, Losonczi Zsuzsa három és fél éve projektmenedzserként egyengeti a kisnaményi telepprogram útját.

– Az előző igazgató és a korábbi polgármester közel négy évvel ezelőtt közösen megálmodott valamit, aminek a megvalósítása végül ránk várt. Nem volt könnyű dolgunk, meg kellett találnunk a közös hangot a szegregátum lakóival, akik előbb-utóbb belátták, hogy jót akarunk nekik.

– A projektnek két része volt, az első már véget ért, felépült öt szociális bérlakás, megújult a Csillagház, ami művelődési színtérként működik majd, és lett egy új Csillagpontunk, ami a szegregátumban, rossz lakhatási körülmények között élők használhatnak tisztálkodásra és mosásra. Kialakítottak továbbá egy játszóteret és egy kondiparkot – sorolta a projektmenedzser, s hozzátette: a második, most záruló részben hangsúlyos szerepet kapott az edukáció. A kisnaményiak egy burkoló és egy családellátó képzéshez csatlakozhattak, előbbi tanfolyamon tizennyolcan, utóbbin tizenketten vettek részt, és a legtöbben sikeresen vizsgát tettek, szakmát szereztek.

Fotó: Pusztai Sándor

Csúcs Krisztina, a projekt egyik mentora szerint nehéz volt elérni, hogy a szegregátumban élők ismeretlenként a bizalmukba fogadják, de minél többször találkoztak, annál nyitottabbá és együttműködőbbé váltak.

– Bár a program hivatalosan lezárult, még nagyon sok a feladat, de nemcsak a cél a lényeg, az oda vezető út is fontos. A közös családi kirándulások, táborok, felzárkóztató programok, különböző foglalkozások mind-mind egy apró lépéssel közelebb visznek ahhoz, amit négy évvel ezelőtt megálmodtunk.

Gerő Ildikó, az Észak-Alföldi Társadalmi Esélyegyenlőségi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a munka neheze még csak most jön. Az önkormányzati bérlakásokban élő családoknak gondoskodniuk kell a környezetükről, és elő kell teremteniük a lakhatáshoz szükséges anyagi feltételeket.

Tar Csaba polgármester zárásként elárulta, igyekeztek maximálisan kihasználni a projekt adta lehetőségeket, de valóban, a neheze még csak most jön: öt évig fenn is kell tartani. Ez pedig egy szűkös költségvetésből gazdálkodó kisközségnek állami támogatás nélkül nagy falat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában