Kálmánháza

2021.09.14. 07:19

Maradandó élményekkel tértek haza

A magyarság hagyományaival ismerkedtek a kálmánházi diákok.

KM

Forrás: Benedek Elek Iskola

A Kalotaszentkirály-Zentelkén rendezett XXV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián öregbítették iskolájuk hírnevét a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola tanulói.

Bemutatták otthonukat

Az akadémia jubileumi témája a Kincses Kárpát-medence – A magyarság hagyományos értékei volt. A kálmánházi iskolát Horváth Petra, Jámbor Dominik, Kiss László, Markovics Regina, Pocsai Tamás és Varga Tibor képviselte, akik Szülőföldem címmel készítettek pályamunkát. Ebben bemutatták az otthonukat, Kálmánháza történetét, hagyományait és értékeit. Munkájukat történelemtanáruk, Kertészné Bánszki Erika ­segítette, aki a kalotaszentkirályi találkozóra is elkísérte őket. A program rendkívül változatos volt: megtekintették a környék nevezetességeit, ellátogattak Körösfőre, Magyarvalkóra, gyalogtúrán vettek részt. – A Honismereti Akadémián a fiatalok korreferátumokat hallhattak a Baranya megyei svábokról, Temesvár történetéről, Rétköz, Tolna, Ipoly-vidék hírességeiről, hímzésről, tojásfestésről, kastélyokról, hagyományokról.

Hímzett és faragott tárgyak

– Több mint harminc bemutató bizonyította, hogy a Kincses Kárpát-medencének, a magyarságnak nagyon sok értéke van. Kalotaszentkirály tájházában a kalotaszegi népművészet gyönyörű hímzett, faragott tárgyaival ismerkedtek meg a diákok, akik maradandó élményekkel, hasznos tudással tértek haza Erdély eme csodás szegletéből – tájékoztatta lapunkat Dezső Józsefné intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában