Géberjén

2021.09.16. 16:22

Mindannyian egy hajóban evezünk

Szekeres Pál miniszteri biztos szerint a foglalkoztatás az egyik legkiválóbb módja a fogyatékos emberek fejlesztésének.

Fotó: Attila Janics

– Az immár harmadik alkalommal megrendezett Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválja különleges, hiszen a szakmai előadások mellett a jelenlévők betekintést nyerhetnek a fogyatékkal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg foglalkoztatottak munkájába. Maguk az érintettek mondják el, mit jelent számukra a foglalkoztatás e formája, és különleges produkciókkal is készültek – mondta el a rendezvény nyitányaként Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese.

A megyei „Harmónia” és „Viktória” Egyesített Szociális Intézményekben jelenleg 102 megváltozott munkaképességű embernek adnak munkát. A zöldterületek karbantartása, takarítás, növénytermesztés mellett különféle termékek is készülnek a fejlesztő foglalkoztatás keretében, melyet a rendezvény termékmustráján megvásárolhattak az érdeklődők.

Óriási utat jártak be

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte: nagyon fontos a fogyatékkal élők társadalmi integrációja, aminek rengeteg fontos eleme van, s a fesztiválon jelenlévő intézmények ezért nagyon sokat tesznek nap mint nap.

– Már 30 éve vagyok kerekesszékes, és a fogyatékos emberek érdekvédelmével is azóta foglalkozom. Óriási utat jártunk be azóta, hiszen akkor még fel sem merült, hogy akadálymentes helyszínek legyenek a rendezvényeken. A maihoz hasonló programok is bizonyítják, hogy jó úton járunk. A fogyatékkal élők és a munka világa nem közelíthető meg a termelékenység oldaláról. Arra kell fókuszálni, hogy a munka mint tevékenység építi a testet és a lelket. A szakma kimondta, hogy minden fogyatékos ember fejleszthető, melynek egyik legfontosabb módja, ha foglalkoztatjuk őket, ha olyan feladatot adunk nekik, amiben kiteljesedhetnek – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, majd hozzátette: ha az ország egy nagy hajó, akkor egy irányba kell eveznünk, még akkor is, ha valakinek az élet rövidebb evezőt adott. Ezek az emberek egy kicsivel ugyan, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ország hajója előre haladjon.

A Foglalkoztatók Fesztiválján jelen volt dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár is, aki rávilágított: az eseményen azokat ünneplik, akik fejlesztő foglalkoztatásban vesznek részt, és azokat is, akik mindehhez hozzásegítik őket.

– Ezek az emberek nap mint nap megélik azt, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, olyan tevékenységet végezhetnek, ami a képességeikhez igazodik. Az elmúlt évtizedekben egy paradigmaváltás ment végbe a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők esetében. Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogyan tekintett a társadalom 1990 előtt azokra az emberekre, akik mások voltak, mint az egészségesek. Sokan nem akartak róluk tudomást venni, de manapság rendezvény rendezvényt követ, és azt hangoztatjuk, ők is ugyanolyan értékesek, mint bárki más. Az általuk előállított értéket azonban az ő képességeikhez kell mérni, s nem arra koncentrálni, hogy milyen fogyatékossággal élnek, milyen készségeik vesztek el, hanem arra, ami megmaradt nekik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

További részletek a Kelet-Magyarország pénteki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában