mezőgazdaság

2021.09.16. 14:00

Minden a kukoricáról szólt Gyulatanyán

A nyírderzsi Papp György az országos termésverseny harmadik helyezéséért kapott díjat.

Újabb rangos szakmai rendezvénynek adott otthon csütörtökön a Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás. Az Országos Kukorica Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón a konferencia házigazdája, Augusztinyi András köszöntötte először a vendégeket. A gyulatanyai állomás kísérletvezetője örömét fejezte ki amiatt, hogy a bemutatóra a Partiumból is érkeztek falugazdászok.

– Ez a nap egy remek lehetőség arra, hogy a szakma képviselői találkozzanak, megbeszéljék egymás közt a jó és a rossz gyakorlatokat, megvitassák a szántóföldi növénytermesztés hazai és nemzetközi helyzetét – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, aki rendszeres résztvevője a gyulatanyai szakmai rendezvényeknek, fajtakísérleti bemutatóknak. Az ünnepi köszöntők után Petőházi Tamás előadása következett. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a szántóföldi növénytermesztés aktualitásairól beszélt.

- Az elmúlt tíz esztendőben a búza esetében nőtt a világpiaci termelés, ahogy a fogyasztás is. Jelenleg magasak a felvásárlási árak, s ez várhatóan az elkövetkező két-három esztendőben sem fog változni. Azt látjuk, hogy Kína felvásárolta az átmenő készleteket – adott helyzetjelentést a szakember, majd áttért a kukorica helyzetére.

- Itt azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztás meghaladta a termelést a mögöttünk hagyott három évben, az átmenő készletek pedig a kukorica esetében is csökkentek, a világpiaci árak 2020. júliusa óta folyamatosan emelkednek – tette hozzá Petőházi Tamás.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint pár éve elkezdődött egy gazdasági hidegháború az USA és Kína között, ebben a harcban pedig hazánk csak elszenvedője, vagy nyertese az éppen aktuális világpiaci folyamatoknak.

- A hazai állattartók szájából sokszor hallani, hogy a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók mennyit „kaszáltak” az elmúlt időszakban, ám ez közel sincs így, hiszen az input anyagok a mi esetünkben is folyamatosan drágulnak – fogalmazott Petőházi Tamás, majd felhívta a jelen lévő gazdálkodók figyelmét arra, hogy a versenyképességük fokozása érdekében használják ki a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségeket.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökének előadása után dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöke a XII. Kukorica Termésverseny harmadik helyezéséért járó díját átadta Papp Györgynek, aki a 2020-as esztendő kiemelkedő termésátlagáért vehette át az emlékplakettet.A nyírderzsi gazda lapunknak elmondta, több mint húsz éve foglalkozik kukoricatermesztéssel.

– A fajták egyre jobbak, az időjárás viszont egyre kiszámíthatatlanabb, gondolok itt az aszályra. Az idei termés országos szinten sem lesz kiemelkedő, ez valamelyest megnyomhatja a felvásárlási árakat – fogalmazott Papp György, aki a Dekalb fajtákban hisz, mert az jól tűri az aszályt, jobban hasznosítja a tápanyagot és jó a termőképessége.

A csütörtöki bemutató vendégei a szakmai előadások után egy szántóföldi szemle keretében megtekintették a különböző kukorica fajtakísérleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában