Oktatás

2021.09.04. 14:56

Mindenkinek a legideálisabb a jelenléti oktatás

Több beruházásnak is örülhetnek a katolikus iskolákban a diákok.

KO

Tanévnyitó Nyírbátorban

Forrás: Az Iskola Archívuma

Az elmúlt két esztendőben soha nem látott kihívások elé állította a pandémia a nevelési-oktatási intézményeket, remélik, hogy ebben az évben nem húzza át terveiket egy újabb járványhullám. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő iskolákat kérdeztük meg, hogyan készültek fel a 2021/22-es tanévre. Összesen tíz többcélú köznevelési intézmény működik az egyházmegye fenntartásában, hét római katolikus iskola Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

– Alig várjuk a találkozást és a közösségi élményeket. S bár van bennünk félelem a vírus visszatérésétől, fontosnak érezzük, hogy végre újra a normál rendben fogadhatjuk tanulóinkat – mondta el lapunknak Türk László, az EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Felügyelete) oktatásszervezési főigazgatója. Hozzátette, köszönet jár valamennyi munkatársuknak, akik az előző 2 tanévben rugalmasan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez.

– A nagytakarítást a nyári szünetben minden iskolánkban elvégeztük, hiszen továbbra is a járványügyi előírásoknak megfelelő környezetet kell biztosítanunk. A tantermeket, irodákat, tornatermet, mosdókat, öltözőket és az ebédlőt fertőtlenítettük, a technikai személyzet mindenhol kitett magáért – ismerte el munkatársait Türk László. – Az iskolai közösség formálása és a kapcsolatok ápolása miatt fontos, hogy a szülők is „visszatérjenek” a rendezvényeinkre. Fontos, hogy megőrizzük értékét hagyományos programjainknak, együtt tartsuk meg ünnepeinket. A mi iskoláinkban a lelki vezetők személyes jelenléte és a közös imaélmények elengedhetetlenek. A következő héten valamennyi intézményünkből – a lehetőség szerint – részt veszünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Hittel és szakértelemmel tesszük a dolgunkat. Az egyházmegye mint fenntartó, valamint az oktatásszervezés erőt, bölcsességet, kreatív ötleteket és sok-sok örömteli megtapasztalást kíván iskoláinak, mert ezek a „rendkívüli idők” váratlan lehetőségek is a szeretetre, emberségre, áldozathozatalra – zárta gondolatait Türk László. Az egyházmegye iskoláiban jelentős fejlesztéseket indított el, vagy épp ért a munkálatok végéhez szeptemberre. Tornacsarnokkal bővülhet a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola. Az új iskolaszárnyban kápolna, 3 új tanterem, 4 csoportszoba is helyet kap. A napokban a geszterédi intézményben új sportudvart, játszóteret és tornatermet avattak. Hasonlóképp újulhat meg a sportudvar a nyírbátori katolikus iskolában is.

Új típusú érettségi

Kilencedik tanévét kezdi meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt a nyírbátori Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, amelynek legfiatalabb egységét, az óvodát tavaly adták át.

– Az újratervezésé lesz ez az év – emelte ki Rácz Tiborné. Az intézményvezetőtől megtudtuk, egy első osztályban 29 nebuló ült be szerdán az iskolapadba, 75 diák kezdi meg tanulmányait a gimnáziumban. – Az újratervezés azét fontos, mert a digitális oktatás nem tette lehetővé, hogy megtartsuk közösségi rendezvényeiket. Sok tehetséges diákja van az iskolának, így az idén szeretnénk ismét megszervezni a tanulmányi versenyeket, s mivel két tanítási nyelvű az iskolánk, fókuszban marad a nyelvvizsga-felkészítés is. Sőt, mint ismert, ebben az évben már az új típusú érettségire fogjuk felkészíteni tanulóinkat – tette hozzá Rácz Tiborné.

Katolikus iskolák

Ajak – Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde

Geszteréd – Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola

Kisvárda – Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

Mátészalka – Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Nyírbátor – Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Nyíregyháza – Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola

Nyírtelek – Szent Anna Katolikus Általános Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában