gasztro

2021.09.02. 07:00

Néhány falatnyi történelem – a régi Magyarország ízei a Múzeumfaluban

A fesztivál a gasztronómia, a hagyományok és a népszokások köré épül.

KM

20190908 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet Magyarország A múzeumfaluban Gasztro fesztivált tartottak.

Fotó: DODÓ FERENC

Két év kihagyás után, immár negyedik alkalommal kóstolhatják meg a régi Magyarország ízeit mindazok, akik szeptember 5-én, vasárnap kilátogatnak a Sóstói Múzeumfaluba. A Kárpát-medence gasztronómiája a skanzen portáin mutatkozik be: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tájegységei mellett többek között Biharból, a Hortobágyról és Somogyból is érkeznek főzőcsapatok.

Mesterségbemutatók

Az ünnepélyes megnyitót 10.30-tól a gyermekek körében népszerű Ákom-Bákom Bábcsoport előadása követi. Még a délelőtt folyamán felvonul az In Ferro Veritas középkori hagyományőrző csoport, melynek tagjai egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban.

Természetesen a főzőcsapatok is bemutatkoznak a faluközpontban, majd délután kettőtől a Manó Swing együttes szórakoztatja a legkisebbeket. A fesztivál legizgalmasabb pillanatai 15 órától következnek, hiszen kiderül, melyik csapat forgatta a legeredményesebben a fakanalat. A fesztivált a Tárkány Művek koncertje zárja.

A műhelyekbe újra élet költözik, a Sóstói Múzeumfalu közönsége láthatja, hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalácskészítő, a kádár és a kerékgyártó, a kisebbeket pedig többek között kosaras körhintával és népi játszóudvarral várják.

Borítókép: A Kárpát-medence ízei lesznek terítéken vasárnap a sóstói skanzenben | Archív fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában