Nyíregyháza

2021.09.15. 11:30

Ő lett Nyíregyháza appja kreatív atyja

Hosszas együttműködés csúcspontja lett a Nyíregyházi Applikáció.

LTL

Még csak most végez majd az egyetemen, de már sok eredményt tud felmutatni

Fotó: MIKÓ BOTOND ARCHÍVUMA

Mobilalkalmazással jelentkezett a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely. Mikó Botond fejlesztő laptopjának segítségével Petró Árpád, a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezetője indította hódító útjára a multifunkcionális, interaktív, informatív, a későbbiekben bővíthető, fejleszhető mobil­alkalmazást a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér emeleti helyiségében, így néhány napja aktív már az NYH­App, vagyis a Nyíregyházi Applikáció.

Laptop a ballagási pénzből

– Nyíregyházán születtem és nőttem fel, minden gyerekkori emlékem oda köt. Mindig is társasági ember voltam és nagyon jó általános és középiskolai éveket éltem meg. Tulajdonképpen a karrierem is innen indult, első osztályos középiskolás koromban az általános iskolai ballagási ajándék pénzemből vásárolt laptopon kezdtem el programozni, konkrétabban iOS- mobilalkalmazásokat fejleszteni – említette Mikó Botond, aki elárulta: – Eleinte azt gondoltam, hogy a „nagyok” nem így fejlesztik az appokat, amiket minden nap használunk a telefonunkon, mivel annyira könnyedén sikerült feltalálnom magam a programozás világában. Olyan versenyen lettem második helyezett, ahol a műszaki egyetem hallgatói is részt vettek. Rájöttem, hogy tényleg így készítenek mobilalkalmazásokat, és ezután már csak a jó sales képességeimet kellett kiaknáznom, és el is kezdtem megrendeléseket készíteni. Mindeközben bár az alkalmazásfejlesztést nem, viszont az informatikához elengedhetetlen matematika, informatika, angol tantárgy hármast sikerült kiváló tanároktól elsajátítani a Széc­henyiben. Hamar szükségem lett másokra is, akikkel együtt tudok dolgozni, így ismertem meg körülbelül 6 éve Horváth Balázst, ő a mai napig az üzlettársam.

– Még csak most végzek az egyetemen, és mintha csak most kezdődött volna, hogy elkezdtem az első projektemet. Amíg otthon tartózkodik az ember házi koszton, albérletköltség nélkül, a nyíregyházi olcsó szórakozási lehetőségekkel, és mindeközben mobilappokat ír és ad el, akkor nagyon szép és gondtalan az élet. Főleg úgy, hogy sikerült csapatot építenem, és elég sok projektet behoznom. Miután Budapestre költöztem, az első pár héten vége lett a nyugodt nyíregyházi életemnek.

Meglepődtek a fiatalságán

– Megismerkedtem a startup ökoszisztémával, szereztem megrendelést, és elkezdtem együtt dolgozni az egyetemi csoporttársaimmal. Mivel ekkorra én már több éve dolgoztam szoftverfejlesztő vállalkozóként, ez mindig egy jó belépő volt: az emberek meglepődtek, hogy ilyen fiatal vagyok, és már ilyen referenciáink vannak, ezért szívesen dolgoztak velünk együtt.

Amikor valaki bekerül a startup szférába a startupper oldalon, akkor az a célja, hogy befektetést szerezzen a másik oldalon álló kockázati tőkealapoktól.

– Nem akartam egy projektben lekötni a következő éveimet, ezért úgy döntöttem, hogy a befektetői oldallal kellene együtt dolgoznom. De hogyan? Fejlesszünk nekik cégirányítási rendszert, vagy csináljuk meg a weblapjukat? Nyilván ezektől még nem leszünk részesei a befektetési folyamatnak, így jött az ötlet, hogy szeretnék technológiai szakértő lenni. A befektetéseket rendszerint csak gazdasági és jogi szempontból vizsgálták meg ebben az időben, és felismertem: elengedhetetlen, hogy valaki technológiai szempontból is átnézze azokat. Először az MKB kockázati tőkealapjánál, a Solus Capitalnél vizsgáltam át projekteket, hogy technológiai oldalról érdemesek-e a több százmilliós befektetésre, majd a Vespucci Partnersnél is elláttam ilyen feladatokat.

Amikor az alkotási vágy hajt

Jelenleg a budapesti Gizella Malomban található az Exagent Group Kft. szoftverfejlesztő cég központja, ott ügyvezető Mikó Botond.

– Tavalyelőtt, azaz 2019 nyarán felvettük az első teljes állású munkavállalónkat és eldöntöttük, hogy átállunk a projekt alapú időszakos munkákról folyamatos fix munkavállalásra. Egy év elteltével most már tizenketten vagyunk (hamarosan tizennyolcan leszünk), gyönyörű irodánk van, nagyon izgalmas projekteken dolgozunk Magyarországon és külföldön egyaránt. Ez az első teljes évünk, és már meghaladjuk a 100 millió forintos árfogalmat. Mi olyan problémákat oldunk meg, amiket a web- és appfejlesztő cégek jelentős része már nem vállal el. Legyen szó hardver-szoftver kapcsolatról, skálázható rendszerekről, streaming service-ről vagy adatelemzésről. Büszke vagyok a szakmaiságunkra: mi mindig kihívásokat keresünk, nem a pénz, hanem az alkotási vágy hajt minket. Az alkalmazásaink rendszeresen bekerülnek az App Store top 100-as listájába. A platformunkon keresztül több tízmilliárd forintnyi befektetésről hoznak döntést, és sok milliárd forintnyi árforgalom megy véghez a rendszereinken.

Petró Árpád, a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezetője kereste meg Mikó Botondot a Nyíregyházi Applikáció ötletével.

– Árpádot régóta ismerem. Az első megrendelőim egyike volt, közelről látta, hogy egy 17 éves egyéni vállalkozóból hogyan alakult ki a mai cégünk. Mindig is nagyon innovatívan gondolkozott, és az elmúlt években számos olyan kisebb digitalizációt készítettünk el, amely sokat segít az önkormányzati cégeknek. Ennek a hosszas együttműködésnek a csúcspontja a Nyíregyháza Applikáció. Technológiai oldalról nem okozott kihívást az applikáció, viszont nagyon sok önkormányzati céggel kellett egyidőben egyeztetnünk és mindenkinek az igényét kiszolgálnunk. Fontos volt, hogy az applikációnak olyan kinézete legyen, amit még a nagyszüleink is könnyedén tudnak használni.

Az applikáció ingyenesen letölthető a készülékeiknek operációs rendszeréhez alapértelmezetten hozzárendelt alkalmazás-áruházból (­Google Play vagy AppStore).

 

Borítókép: Még csak most végez majd az egyetemen, de már sok eredményt tud felmutatni | Fotó: Mikó Botond archívuma

Folyamatosan bővül az app kínálata

– Léteznek más városoknak is olyan applikációik, amelyeket nem lehet jól használni, sokkal szűkebb funkcionális spektrummal rendelkeznek, és ezek miatt nincs is sok letöltőjük. A Nyíregyháza Applikáció viszont már jelen állapotában is nagyon sok helyzetben segítségére lehet egy városlakónak vagy egy turistának. Ez a későbbiekben, ahogy bővül a felület, egyre jobban igaz lesz. Az alapvető funkcióktól (mint a hírek és események) egészen a sokkal különlegesebb témakörökig (mint a bejelentések kezelése) sok mindenre használható az applikáció – jegyezte meg Mikó Botond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában