Encsencs

2021.09.20. 11:30

Óriási szerencse, hogy elvállalta a munkát aznap az encsencsi sírásó – esélye sem lett volna a túlélésre

A Piricsén és Encsencsen szolgáló görögkatolikus parókus azonnal megkezdte az újraélesztést.

MI

Forrás: nyirgorkat/shutterstock

Mint korábban beszámoltunk róla, temetés közben lett rosszul egy sírásó csütörtökön. A szertartást Encsencsen levezető görögkatolikus pap látta, hogy nagy a baj és azonnal megkezdte az újraélesztést.

Bárány Pétert most hősként ünnepli a település, ám nyilatkozni lapunknak már nem akart. Az országos médiának azt mondta, gyorsan levetette a liturgikus ruhát és elkezdte a kompressziót. Vannak elsősegélynyújtási ismeretei, így tudta, Michael Jackson Billie Jean című slágerének a ritmusa éppen megfelelő. A sikeres mellkaskompresszió alatt pedig magában imádkozott.

A kiérkező mentők folytatták az ellátást, majd stabil állapotban kórházba vitték a 60 éves férfit.

Az erdőben akart fát vágni

– Két hete szerdán beszéltem Bandival, a sírásóval, akkor még nem látszott, hogy beteg lenne – mondta lapunknak Nagy László, Encsencs jegyzője.

– Régi jó ismerősöm, vadász cimborám. A testvérével beszéltem szombaton, ő azt mondta, hogy András infarktust kapott, leállt a szíve a temetésen, és a fejét is beütötte. Úgy tudom, egy darabig altatták, de már jobban van, magához tért. Óriási szerencse, hogy elvállalta a munkát, hiszen az volt a terve, hogy az erdőbe megy fát vágni. Ha nincs ott a temetésen, és az erdőben kap infarktust, már nem lenne közöttünk – tudtuk meg a jegyzőtől, akit nagyon megleptek a történtek.

Nyírgelse, Penészlek és Encs­encs jegyzője azt is elárulta, néhány évvel ezelőtt a közös önkormányzat hivatal dolgozóinak hivatásos mentőtiszt bevonásával életmentő, elsősegélynyújtó tanfolyamot szerveztek.

Minél többen tanulják meg

– A tragédia előtt arról beszélgettünk a kollégákkal, hogy a legutóbbi tanfolyam óta kicserélődött a személyi állomány, ezért érdemes lenne megismételni a programot. Ezt követte András esete, ráadásul három héttel ezelőtt Nyírgelsén is tragédia történt, ami igazolja, mennyire fontos lenne, hogy minél többen legyenek tisztában az elsősegélynyújtás alapjaival.

– Nyírgelse polgármestere jelezte nekem, hogy egy egyedül élő, 60 év körüli férfit már napok óta nem láttak a faluban. Elmentünk a lakására, és meztelenül találtunk rá, akkor még lélegzett. A mentésirányítótól kaptam instrukciókat a rohammentő kiérkezéséig: megnéztem a pulzusát, a légzését, a polgárőrség vezetőjével az oldalára fordítottuk, majd megkezdtük a mellkaskompressziót, míg a mentők átvették. Azt mondták, az utolsó órában találtunk rá.

– Sajnos így sem sikerült megmenteni az életét, mert másnap meghalt. Mindezzel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy én tudtam, mit kell tennem, a mentésirányító rengeteget segített. András esetében is megőrizte a lélekjelenlétét a pap, de nem mindenkinél van ez így. Tragédia bármikor történhet, ezért érdemes lenne akár az iskolákban is tanítani a fiataloknak, hogy minél többen szerezzék meg a tudást, és legyen, aki cselekszik az ezekhez hasonló vészhelyzetekben – hangsúlyozta Nagy László. MI

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-billie-jean-nek-koszonheti-hogy-elve-jott-ki-az-encsencsi-temetobol-video-5399114/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elhunyt-volna-ha-nincs-a-temetes-michael-jackson-dal-ritmusara-elesztette-ujra-a-pap-a-sirasot-encsencsen-5398022/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában