Nyíregyháza

2021.09.28. 15:56

Pályaorientációs nyílt napokkal segíti a Nyíregyházi Szakképzési Centrum a továbbtanulás előtt álló fiatalokat

Egész tanévben nyitva áll a diákok előtt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye, ahol kedden az intézmény vezetése pályaorientációs sajtótájékoztatót tartott.

Fotó: [email protected] +36305431120

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója rögtön azzal is kezdte, hogy az idén az online teret háttérbe szorítva nyílt napokra, pályaorientációs programokra várják a továbbtanulás előtt álló nyolcadikosokat, persze érdemes figyelni az iskolák és a szakképzési centrum közösségi oldalait is, hiszen ott is megszólítják majd a fiatalokat, valamint a szülők is tájékozódhatnak a centrumhoz tartózó tíz iskola képzési kínálatáról.

Elsősorban azon a városi szülői értekezleten, amit október 4-én tartanak Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előadótermében, ahol szó esik majd a szakképzési törvény változásairól, a beiskolázással kapcsolatos határidőkről, és a technikusképzésről is.

– A Nyíregyházi Szakképzési Centrum kiemelt feladatának tekinti a pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik teljes körű tájékoztatását. A korábbi évekhez hasonlóan arra törekszünk, hogy időben megosszunk minden információt a szülőkkel és megkönnyítsük a középiskolába induló diákok döntését – emelte ki a fórumok, nyílt napok célját Gurbánné Papp Mária.

Hozzátette, a centrumhoz tartozó iskolák 2022/ 2023-as tanévre vonatkozó képzési kínálatát is csokorba szedték egy kiadványban, valamint azt javasolják, a diákok menjenek el a nyílt napokra és szerezzenek saját tapasztalatot egy-egy szakmáról, találkozzanak az oktatókkal, tanárokkal.

– Tizennégy évesen még kevesen tudják biztosan, hogy milyen szakterületen képzelik el a jövőjüket, ahol piacképes szakmát tanulnak meg. Ha ágazatot választanak, az ágazati alapoktatásban megismerik a lehetőségeiket, saját képességeiket és később letehetik voksukat valamelyik szakma mellett, ma már átjárható a szakképzés – jegyezte meg a főigazgató.

Hozzáfűzte, a tehetséggondozás mellett iskoláikban kiemelt figyelem irányul azokra is, akik valamilyen okból lemaradtak. Az úgynevezett Dobbantó programban a szakképző iskola előkészítő évfolyamán az alapkompetencia-fejlesztés célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakmatanulásra.

A számok azt igazolják, hogy a középfokú oktatásba felvettek közül országos szinten 10-15 százalékkal többen jelentkeznek szakképző iskolába vagy technikumokba, mint jó néhány évvel ezelőtt. Ez a folyamat mérhető a megyeszékhelyen is, erősítette meg a főigazgató, aki szerint a létszámnövekedését serkentette a szakképzési ösztöndíj bevezetése, s hogy a fiatalok meglátják az egyéni tanulási utakat a rendszerben.

– Az informatika, a gazdálkodás-menedzsment, az építőipari, vízügyi, környezetvédelmi szakmák népszerűek. A fiatalok meglátják azt is, milyen területen keresnek a cégek, vállalkozások szakembereket, és tisztában vannak azzal, hol helyezkedhetnek majd el sikeresen. Mi is ajánljuk a szülőknek: figyeljék, milyen befektetések érkeznek térségünkbe, milyen szakemberekre lesz szükség a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában