COVID-19

2021.09.17. 11:30

Rengetegen mennek orvoshoz felső légúti panaszokkal – van akiknél pozitív a COVID teszt

Sokan mennek orvoshoz légúti panasszal, koronavírusos betegeket is kiszűrnek.

KO

Kisvárda, 2021. szeptember 3. Bíró Mariann iskolaorvos beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a kisvárdai Vári Emil Általános Iskolában 2021. szeptember 3-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Vegyes a kép a megyei háziorvosi praxisokban, van olyan körzet, ahol a koronavírus elleni harmadik oltást szép számban kérik, míg egyes rendelőkben inkább a 60 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők regisztrálnak a harmadik dózisra. A szakmai ajánlás szerint a harmadik vakcinát elsősorban az időseknek, a krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek érdemes felvenniük. A háziorvos vagy az oltóorvos személyre szabottan határozza meg, hogy ki, melyik oltóanyagot kapja harmadikként, ami után erőteljesebb és hosszabban tartó immunválasz alakul ki.

Variánsok ellen elölt vírus?

Dr. Takács Anikó elmondta, összességében elégedett a páciensei oltási aktivitásával, nála leginkább a 60 év felettiek kérik a harmadik dózist. A nyírteleki praxisban tavasszal ebben a korosztályban többen is a Sinopharmot és a Szputnyikot kapták, így most a Pfizert ajánlja. Egyébként a háziorvosoknak az a tapasztalatuk, hogy továbbra is az amerikai–német vakcinát szeretnék a legtöbben felvenni.

– A harmadik oltást a második beadását követően legalább 4 hónap elteltével lehet kérni. A felnőtt lakosság körében, akik biztos védelmet szeretnének a kórokozóval szemben, kérik a harmadik dózist. Az olyan szakmákban szintén, ahol sok emberrel találkoznak és fokozott veszélynek vannak kitéve. Probléma, hogy nehezen győzhetőek meg azok, akik nincsenek beoltva, a negyedik hullám rájuk nézve hordozza a legnagyobb veszélyt. Ebben szeretnénk előrébb lépni. Ami a vírust illeti, a delta-variáns terjedése arra figyelmeztet, hogy akár egyre többféle mutációval is szembe kell néznünk az őszi hónapokban, ezért háziorvosi körökben szóba jött, hogy ha több immunitást szeretnének, emlékeztető oltásnak érdemes a vírus teljes, elölt változatát tartalmazó Sino­pharm vakcinát használni – jegyezte meg dr. Takács Anikó.

Oltatlanok veszélyben

Dr. Kiss Csaba szerint az idős­otthonokban jól haladnak a harmadik dózissal, nagyobb gond, hogy szinte minden körzetben találni olyan 60 év felettit, aki nincs beoltva. Nem is egyet. A negyedik hullámban igencsak nehéz lesz jól elkülöníteni a koronavírusos tüneteket és az egyéb felső légúti panasz jeleit, főként ha valakinél nem mutatkoznak a tipikus Covid-tünetek.

– Az elmúlt napokban 40-50 beteg jött felső légúti panasszal a rendelőbe, a teszt néhányuknál mutatott koronavírust, ők is külföldön jártak, valószínűleg nem is itthon szedték össze a kórokozót. A jelenlegi időjárásban még nem gondolunk az influenzaszezonra, ami az előző évben nem eltűnt a télből, hanem a korábbi korlátozások (maszkhasználat, home office, digitális oktatás) szorították vissza a terjedését a közösségekben.

Ha robbanásszerűen jön a megfázásos időszak, a védőoltás fontossága újra napirendre kerül, főként az oltatlanok között. Köszönhetően az átoltottságnak lassult a járvány terjedése, de hogy ez így is maradjon, arra csak az oltás a garancia – tette hozzá a kótaji háziorvos.

Nyitva a lehetőség

Dr. Kecseti Szilvia gyermek háziorvos arról beszélt lapunknak, hosszú kihagyás után indult újra a közösségi élet, az iskolába is visszatértek a gyerekek, a szervezetük pedig hirtelen újra kórokozókkal találkozik, az iskolákban emiatt már a tanév elején sok a hiányzás.

Máskor október végén szokott hasonló helyzet előállni. A héten is sokan panaszkodtak felső légúti bajokra, de szerencsére nincs annyi Covidos­ beteg, mint tavaly ilyenkor volt.

– Az egyik kis betegünk láz nélkül nem érezte a szagokat, az ízeket, a markáns koronavírusos tünetek miatt teszteltük a gyereket, és pozitív lett, de a kis betegeink többsége megfázással keresi fel a rendelőt, és néhány nap alatt meggyógyul. Az iskolai kampányoltásban a 12 éven felüli korosztály 15 százaléka kérte az oltást, ez első körben arra mindenképp elegendő, hogy megszólítsuk a szülőket, s reméljük, ha látják, hogy környezetükben semmilyen súlyos oltási reakció nem alakult ki a beoltott gyerekeknél, többen is kérik majd a védőoltást. A legfontosabb az lenne, hogy az orvosok hangjára figyeljenek, ne másokéra. Ugyanis a 12 év felettiek oltását követően több szülő is jelezte, neki nagy megkönnyebbülés, hogy védettnek tudhatja gyerekét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában