Aranyosapáti

2021.09.15. 06:48

Segítik a mindennapokat

A falu- és tanyagondnokok munkája olyan szolgálat, ami huszonnégy órán át tart.

KM

A falu- és tanyagondnokok munkája a társadalmi-gazdasági fejlődések miatt vált szükségessé.

A fiatalok a jobb megélhetés reményében a közeli városokba költöztek, felbomlottak a korábbi többgenerációs együttélések, így az idős, beteg, mozgásukban korlátozott emberek magukra maradtak. Szükség volt olyan emberekre, akik minden nap ránéznek a magányos helybeliekre, különböző szolgáltatásokkal, szociális alapellátásokkal segítik jobbá tenni életminőségüket.

Tervek, célok, képzések

A napokban ünnepséget rendezett a tagjainak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falu- és Tanyagondnok Egyesület. Nem volt könnyű olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó lenne, hiszen szinte huszonnégy órás szolgálatról, soha véget nem érő hivatásról van szó, éppen ezért igen nagy a munkaerő-elvándorlás az ezt a munkát felvállalók között.

Szeptember első pénteki napján Aranyosapátiban az Aranyosszigeten a helyi és a gyürei önkormányzat támogatásával sikerült megrendeznie az egyesületnek az ünnepséggel egybekötött szakmai találkozót.

A vendégeket Bereczki Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falu- és Tanyagondnok Egyesület közelmúltban megválasztott elnöke köszöntötte. Szólt a szakmai szervezet céljairól, terveiről, valamint az új kollégák képzéséről. Elmondta gondolatait a falu- és tanyagondnokok fontos munkájáról dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kazsuk Csaba aranyosapáti és Kiss Zoltán Bertalan gyürei polgármester is.

Az egyesület a jövőben együtt szeretne dolgozni a Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal, kölcsönösen segítenék egymás munkáját és rendezvényeit. Az erről szóló együttműködési szerződést az egyesület részéről Bereczki Lajos, az alapítvány képviseletében pedig Nick Ferenc elnök írta alá. A megyei elnökség az elismerések átadása után vendégül látta a résztvevőket, akik kötetlenül beszélgetve felidézték munkájuk szépségeit és nehézségeit.

Borítókép: Bereczki Lajos egyesületi elnök köszöntötte a vendégeket | Fotó: Bodnárné Varga Éva

Elismerések

A rendezvényen elismeréseket is átadtak a támogatóknak és dolgozóknak. Az egyesület munkáját az elmúlt időszakban hatékonyan támogatta Sajtos Sándor (Balkány, református lelkész), Papp-Horváth Anikó (Balkány, intézményvezető), Karmacsi László Attiláné (Kömörő, polgármester), Kiss Zoltán Bertalan (Gyüre, polgármester), Szabó Mariann (Olcsvaapáti, polgármester), Lippai Szabolcsné (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, koordinátor), Jaskó Péter (Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falugondnoki szövetség elnöke). Kiemelkedő munkát végzett Kékesi József (Balkány, tanyagondnok), Szpotnyi Bertalan (Márokpapi, falugondnok), Szászi László (Olcsvaapáti, falugondnok), Nagy Zoltán (Kömörő, falugondnok), Jeddi Béla (Nyírtura, falugondnok).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában