Nyíregyháza

2021.09.15. 14:00

Sokkal nyitottabbá váltak

Nyílt napot tartottak az Őz utcai Nappali Ellátó Központban.

JG

Fotó:

A hivatalos elnevezés néha nem takarja egészen pontosan azt, ami a tényleges tartalom. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Őz utcai Nappali Ellátó Központja nyílt napján erről személyesen győződhettünk meg, hiszen a hivatalosnak, kicsit rigorózusnak képzelt épületben tágas, világos terekkel, barátságos udvarral és mosolygós emberekkel találkoztunk.

Szerteágazó tevékenység

– Tavaly nyár végén adták át ezt az épületet – mondta lapunknak Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója. – Akkor a pandémia miatt nem tudtuk megmutatni a nyíregyháziaknak azt, milyen munka folyik a falakon belül, most azonban bárki betekinthetett az életünkbe.

Az igazgatótól megtudtuk, a gondozási központ tevékenysége rendkívül szerteágazó.

– Hozzánk tartozik az idős emberek nappali ellátása, a szociális étkeztetés, a közösségi alapellátás, a fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek nappali ellátása, a támogató szolgálat, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az idős emberek tartós bentlakásos ellátása. Néhányan még nem tudják, hogy gyógyászati segédeszközök kölcsönzésével is foglalkozunk, azaz ha valakinek a betegsége miatt ideiglenesen például járókeretre van szüksége, nem kell megvásárolnia, kaució ellenében elvisszük és amikor már nincs rá szükség, visszavesszük.

A város hét színhelyén biztosítanak lehetőséget az idősek nappali ellátására, közülük kettőben egy éve már demens betegekkel is foglalkoznak. Kérdésünkre elmondták, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ több mint kétszáz munkatársa közel 1500 embert lát el.

Átjárhatóság

– Az Őz utcában legfeljebb 35 fogyatékkal élőt fogadhatunk a nappali ellátásban – tudtuk meg Jedenákné Rácz Bernadett, szakmai egységvezetőtől. – Jelenleg huszonhárom az állandó létszám. Rajtuk kívül 15 pszichiátriai és 15 szenvedélybeteggel foglalkozunk összesen 13 munkatárssal. Nagyon oldott és családias a hangulat, ha csak tehetjük, itt az udvaron tartjuk a foglalkozásokat. A járvány ideje alatt a kényszerű otthonlét után egy kicsit nehéz volt az újbóli összecsiszolódás, de azt látjuk, akik hozzánk járnak, szeretnek itt lenni. Most készülünk egy állatparki látogatásra, és tervben van egy kirándulás Szilvásváradra a jövő héten.

– Nagyon nagy előnye ennek az épületnek, hogy a szobákat úgy alakították ki, hogy a foglalkozásokat nem elszeparáltan tartjuk, ezért aki nem szeretne részt venni mondjuk a kézműveskedésben, az szabadon átmehet egy másik helyiségbe akár beszélgetni vagy csak olvasni. Az eltelt egy év alatt már kiderült, hogy sokan jóval nyitottabbak, elfogadóbbakká váltak. A sok új impulzus nagyon érdeklődővé teszi a hozzánk járókat, a közös élmények, a szeretetteljes légkör miatt szeretnek ide jönni – tette hozzá Nagyné Hermányos Zsuzsanna.

Borítókép: Bárki betekinthetett az Őz utcai intézmény életébe | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában