Geszteréd

2021.09.02. 09:28

Sportpályával, kondiparkkal is gazdagodott a geszterédi iskola (fotók)

Az infrastrukturális fejlesztés hozzájárul a magas szintű, minőségi oktató-nevelő munkához.

BM

Fotó: [email protected] +36305431120

– Az imák, a remény és a dolgos kezek értéket teremtettek, a jövő generációja számára minden igényt kielégítő, sportolásra, fizikai megújulásra szolgáló közösségi tér jött itt létre. A mintegy 183 és fél millió forintos beruházás jól szolgálja az intézmény pedagógusainak és diákjainak életét. Legyen ez a hely a boldog és felhőtlen játék, a kikapcsolódás tere – mondta a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola teljesen felújított tornatermében dr. Latorcai Csaba. A közigazgatási államtitkár arról is beszélt, hogy látva a világban történő eseményeket, ma a legnagyobb kihívás hitvalló kereszténynek lenni, keresztény családként élvezni az élet nagyszerűségét.

 

– Mi, magyarok valljuk, hogy az emberiség jövője szempontjából a legnagyszerűbb közösség a család, ami a születéstől kezdve gondozza a gyermekeit – fogalmazott az államtitkár. – Ma különösen fontos, hogy közösen védelmezzük gyermekeinket, és biztosítsuk, hogy egészséges szeretetben éljenek. A magyar kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben is erős családok alkossák a nemzet egészét.

Nő a diákok létszáma

– A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 2016-ban vette át a geszterédi általános iskola és óvoda fenntartását. Az iskola épületét szükséges volt felújítani és bővíteni, ami 2018-ban pályázati keretből és az egyházmegye saját önerejéből valósult meg – utalt a múltra Törő András intézményvezető, s örömmel számolt be arról is, hogy a régióban is vonzóvá vált az egyházi többcélú köznevelési intézmény, a diákjaik létszáma folyamatosan nő. Az udvart ekkor forráshiány miatt nem korszerűsítették, de 2020 őszén egy sikeres pályázat után lehetőség volt nemcsak a sportudvart, hanem kondiparkot is kialakítani, a tornatermet felújítani, valamint a nyelvi és a számítástechnikai labor eszközeit korszerűsíteni, padokat és székeket lecserélni – sorolta az intézményvezető, ez pedig hozzájárul a magas szintű minőségi oktató-nevelő munkához, hogy egészséges, testben, lélekben és szellemben is gazdag gyermekeket neveljenek.

Folyamatos fejlődés

– Egy kistelepülésen az iskola a fenntartóerő – fogalmazott köszöntőjében dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki elmondta, a választókerületében 12 egyházi fenntartásban lévő iskola van, mindegyikben sikerült komoly fejlesztéseket elvégezni, az iskolák rendben vannak, de minden szívesen látnának több gyermeket. Szabó József polgármester fontosnak nevezett minden forrást, minden forintot, ami Geszteréd fejlődését, az itt élőket szolgálja.

Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök áldotta meg az új és megújult létesítményeket, s hangsúlyozta: örömmel látja, hogy az oktatási, nevelési és szociális intézményeik folyamatosan fejlődnek. A sportlétesítmények átadásának apropóján pedig a sport fontosságáról szólt, arról, amire a sport megtanít: egymásért küzdeni, a másikat tisztelni, emelt fővel néha veszíteni. – Az egyház nevelést, identitást és küldetést ad. Meg kell őrizni kereszténységünket, magyarságunkat, Isten segít, hogy képesek legyünk szeretetben élni, ezzel lesz teljes az életünk – mondta a megyés püspök, aki megköszönte az intézményeikben dolgozók munkáját.

Borítókép: Az átadási ceremónia ünnepélyes pillanata | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában