Kelet-retró

2021.09.09. 16:00

Szándékosan adott el mérges gombát a piacon

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

1971. szeptember 9., csütörtök

Nyíregyháza új színfoltja lesz a Mártírok útján épülő iroda- és szolgáltatóház

1991. szeptember 9. hétfő

Szándékosan adott el mérges gombát a piacon

Piaccsarnok, szeptember 7., szombat reggel nyolc óra. Hirtelen megszólal a hangosbemondó: „Aki nemrég szürke tölcsérgombát vásárolt a piacon, saját érdekében sürgősen jöjjön az irodába!” Nem kell sok logika, hogy azonnal megértsük, valaki jóhiszeműen mérges gombát vásárolt az egyik árustól, s talán már éppen útban van hazafelé, nemsokára elkezdi főzni a családjának... Nem sokkal később ismerősének – még mindig reszketve – mesélte egy asszony, hogy ő volt az, aki a tölcsérgombát megvette.

- Az összeset megvettem tőle, ki volt téve a papír is az asztalra. Mindig a gombát veszem meg legutoljára, aztán megyek haza. Véletlenül maradtam egy kicsit tovább, és csak amikor már harmadszorra szólalt meg a hangosbemondó, jutott eszembe, hogy én lehetek, akit keresnek.

Tóth Jánosné, vizsgázott gombaszakértő volt szombaton az ügyeletes, tőle kérdeztük, hogy történhetett a dolog. – Bejött hozzám özv. P. J.-né, s meg is vizsgáltam a gombát. Figyelmeztettem, ez nem szürke tölcsérgomba, nem ehető, el kell dobni. Vita támadt köztünk, állította, ehető a gomba. Végül is kiválogattam azt, ami nem ehető. Sajnos, nem tudtam, volt-e még belőle neki.

Ugyanis nagyon sokan próbálnak meg úgy spórolni a helypénzzel, hogy az árujuknak csak egy részét jelentik be. Ennek a nyolcvanéves árusnak is volt még egy vizsgálatlan kosara, abban egy kilónyi az említett gombából. Papírja is volt, mert a többi megvizsgált ehetőre megkapta.

- Mikor kimentem a gombás sorra, a néni szomszédai azzal fogadtak, hogy eladta a tölcsérgombát – folytatta Tóth Jánosné.

Tudni kell ugyanis, hogy a gombások valamilyen oknál fogva roppant féltékenyek egymásra, s időnként beárulják a másikat. Ezek után Tóth Jánosné azonnal szaladt a hangosbemondóhoz, remélve, nem ment haza a gomba vevője.

A Piac és Vásárgazdálkodási Iroda helyettes vezetője a csanokban volt. – Óriás, más néven nagy tölcsérgomba volt ez, ami enyhe mérgezést, 2-3 órás rosszullétet, gyomorgörcsöt okoz – mondta. – Az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy kitiltjuk a piacról ezt az árust. Ugyanis nem tévedésből, hanem tudatosan cselekedett.

Az ibrányi tsz győztes kompozíciója a nyíregyházi gyümölcskarneválon: szerelemvonat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában