Kelet-retró

2021.09.26. 08:00

Szándékosan gázolt a Tiszalök és Tiszavasvári közötti úton

150 hold rizs Kisarban, Friderikusz-show csak nyíregyháziaknak. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. szeptember 26., kedd

150 hold rizs Kisarban

A kisari Új Élet Tsz idén mintegy 150 holdon termel rizst. A kiváló minőségű szovjet vetőmagnak éppúgy, mint a jó talaj-előkészítésnek nagy szerepe van abban, hogy 30-40 mázsa termést várnak holdanként. Az aratást néhány nap múlva kezdhetik.

1971. szeptember 26., vasárnap

Szándékosan gázolt a Tiszalök és Tiszavasvári közötti úton

Olyan eset akadt az elmúlt évtized szabolcsi bűnügyi krónikájában, hogy az ittas járművezető szándékosan nekihajtott az igazoltató rendőrnek, olyan is, hogy járművével akart sérülést okozni haragosának, de ezek az alábbihoz alig hasonlítottak. A régieknél legalább valamiféle – akár elfogadhatatlan – magyarázat volt a cselekedetre...

Március 23-án este nyolckor történt az eset, a Tiszalök és Tiszavasvári közötti úton. K. J. kazincbarcikai lakos enyhén ittasan, de szabályosan, az úttest bal oldalán tolta kerékpárját. Egyszerre feltűnt vele szemben egy jármű, ahogy K. megfigyelte, talán tehergépkocsi lehetett.

A következő pillanatot azonban később, a kórházban is nehezen rekonstruálta, s a nyomozó rendőröket is csak alig-alig tudta útba igazítani. Úgy mondta el, hogy váratlanul két éles fényt látott maga előtt, s aztán nem emlékszik semmire. Ez viszonylag érthető is, hiszen súlyos agyzúzódást szenvedett. A gázoló segítségnyújtás nélkül továbbhaladt.

A helyszíni szemle során egyet nem értettek a nyomozók: miért tért át a gázoló gépjármű az út bal oldalára? Ez teljesen indokolatlannak látszott. Nem tudott felelni rá a baleset harmadik – a tettesen és az áldozaton kívüli – szemtanúja sem, mert szinte az eszméletlenségig be volt rúgva.

A rendőrök azután gyorsan előkerítették a „bűnös” járművet: a tiszavasvári Zöld Mező Tsz telephelyén állt, csak a vezetője, B. S. helybeli traktoros hiányzott.

Másnap reggel ő is előkerült, és gyorsan közölte, hogy ne keressék tovább a gázolót, ő volt. Elmondta, hogy előző nap a szorgalmatosi italboltban alaposan felöntött a garatra, s elhatározta, hogy felkeresi a tsz telephelyén lakó nőismerősét. Ilyen állapotban ült fel a tsz pótkocsis vontatójának nyergébe, s szinte az alkoholmérgezés szintjén hajtott a telepre.

Közben elhatározta, hogy az első szembejövő járműnek vagy gyalogosnak nekihajt. Így találkozott K. J.-val, amikor a közelébe ért, hirtelen vágott át az út bal oldalára, s a kerékpárt toló embernek semmi esélye nem volt az elmenekülésre. A vontató első kereke defektet kapott, amikor keresztülgázolt a kerékpáron, de B. a lyukas gumival is elment a telepig. Nőismerősével közölte, mit tett, azután még újabb pálinkásüvegnek kezdett.

Később – amikor kijózanodott – már tagadta, hogy szándékosan gázolta volna el a kerékpárost, de a szem- és fültanúk szemébe mondták, amit még ittasan vallott. A nyíregyházi megyei bírósághárom és fél év szabadságvesztésre büntette, emellett három-három évre eltiltotta a közügyektől és a gépjárművezetéstől. Az ítélet jogerős.

1991. szeptember 26., csütörtök

Friderikusz-show, csak nyíregyháziaknak

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vezetősége még az elmúlt színházi szezon végén elhatározta, hogy a sikerre tekintettel az 1991/92. évadban is folytatni kívánja a Friderikusz-show előadásait.

A kérdés csak az volt, hogy Friderikusz Sándor tudja-e vállalni az újabb nyíregyházi szezont, ugyanis már akkor kiderült: az ismert showman a Magyar Televízió 2. csatornáján szintén elindít egy egyelőre havonta, majd márciustól valószínűleg kéthetente jelentkező látványos show-t. Ezért a vidéki városokban éveken át tartott műsorsorozatát kénytelen volt lemondani, egyedül Nyíregyházán írta alá az erre az évadra szóló szerződést. Ebben a szezonban minden hónapban lesz talkshow Nyíregyházán, ahová többségükben ismert sztárokat fog meghívni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában