Nyíregyháza

2021.09.01. 15:45

Századjára nyitották meg a tanévet

A Vasvári Pál Gimnázium jubileumi ünnepségén az iskola egy évszázados múltjára emlékeztek.

Fotó:

– Most századszor hangzik el ebben az intézményben az új tanévet köszöntő igazgatói beszéd. Az elsőt 1921-ben dr. Németh János mondta el a város újonnan alapított középiskolájában, a Királyi Katolikus Főgimnáziumban. Ekkor kezdődött 100 éves történetünk, egy olyan iskoláé, mely az ország és a város történelmének minden jelentős fordulatát átélte.

– Bár az államosítás után katolikus, felekezeti jellegét elveszítette, változatlanul dolgozott tovább azokon az oktatási célokon, melyeket egykori alapítói megfogalmaztak – elevenítette fel a múltat Kovács Ágnes, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium intézményvezetője szerdán az iskola centenáriumi tanévnyitó ünnepségén.

Megőrizték a szellemiséget

A gimnázium aulája és folyosói megteltek az ünneplőbe öltözött tizenévesekkel – a hímzett matrózblúzzal és nyakkendővel már messziről és büszkén hirdetik, hogy ők bizony mind „vasvárisok”. A tanulók maguk is bekapcsolódtak kerek évforduló ünneplésébe.

A színjátszókör tagjai előadtak egy kifejezetten erre az alkalomra írt jelenetet, melyben az iskola egy mai és egy száz évvel ezelőtti diákja beszélget egymással arról, milyen volt régen és most a Vasvári Pál Gimnázium. A különleges tanévnyitón az ének-tagozatosok is mikrofon ragadtak, valamint a diákok a hála jelenként egy-egy szál virággal köszöntötték az iskola megjelent nyugdíjas pedagógusait.

A gratuláció mellett szeretném a város köszönet is kifejezni a gimnázium mindenkori vezetésének és tanári karának, akik az elmúlt száz évben végeztek itt oktató-nevelő munkát és közösségépítést, valamint megőrizték a szellemiségét, amivel annak idején ez az intézmény indult

– emelte ki az ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette: az iskola mai diákjai egy olyan helyen tanulhatnak, amely a város második gimnáziumaként alapítottak, és amely száz év történelmi viharait átvészelve ma is a város egyik legrangosabb gimnáziuma.

Nehéz idők üzenete

A tanévnyitóra ellátogatott az iskola egyik régi diákja is: dr. Szabó Tünde olimpikon úszó, sportért felelős államtitkár és országgyűlési képviselő.

Ez az intézmény egy olyan korban nyitotta meg a kapuit, amikor minden jó szóra és tudós mondatra szükség volt ahhoz, hogy sikerüljön újjáformálni az ezer módon megtépázott nemzetünket

– méltatta egykori iskoláját az államtitkár.

– A gimnázium megalapítása, útnak indítása maga volt a legerősebb üzenet: hogy ez az ország soha semmilyen módon nem mond le a jövőjéről, és akkor is kiváló embereket fog pallérozni, amikor a legnehezebb időszakát éli. Ez az üzenet száz év távlatából is itt van velünk, függetlenül attól, hogy az intézmény azóta sok-sok változáson ment keresztül.

Az évforduló alkalmából a tanévnyitó ünnepség után az épület bejáratánál újraavatták Vasvári Pál emléktábláját, amely ezentúl büszkén hirdeti azt is, hogy a márciusi ifjak egyike egy százéves nyíregyházi gimnázium névadója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában