Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.19. 20:00

Találkozás Ferenc pápával

A hazánkban megrendezett eucharisztikus kongresszust a világ minden táján figyelemmel kísérték. A programokon megyénkből is sokan részt vettek, többen személyesen is találkozhattak Ferenc pápával. Összeállításunkban az élményeikről számolnak be a résztvevők. 

KM

Budapest, 2021. szeptember 12. Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hõsök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Katolikus világeseménynek adott otthont Magyarország szeptember 5–12. között. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a világ minden táján követték, a több helyszínen megrendezett programokon a Debrecen-Nyíregyházi és a Nyíregyházi Egyházmegyéből is több ezren részt vettek zarándokok. Közülük többen is találkoztak Ferenc pápával.

Jézus nyomában

– Óriási izgalommal telt az elmúlt hétvége, vasárnap kora hajnalban keltünk, és indultunk a kongresszus zárómiséjére. Nem mindennapi útra készültünk a nyírteleki zarándokokkal, történelmi esemény részesei lehettünk Budapesten, a Hősök terén – idézte fel emlékeit Mészárosné Korom Judit, a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola pedagógiai asszisztense, aki a férjével és két lányával csatlakozott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye csoportjához. A buszos utazás végén mindenhol imádkozó, éneklő emberek között várták együtt a pápai szentmisét.

Nyírteleki zarándokok a fővárosban | Fotó: Szent Anna Katolikus Iskola

Judit elmondta, a nyárias napsütésben minden olyan csendes és nyugodt volt, annak ellenére, hogy tömött sorokban, szektorokra osztva ültek az emberek, vagy álltak meg valahol a térhez közeli mellékutcákban, mindenki megtalálta a helyét, a lelki nyugalmát.

– Meghitt volt az egész esemény, nekünk sikerült közel helyezkednünk a mise helyszínéhez, végigkísértük a pápai körmenetet, elment előttünk is a szentatya, integetett, mosolygott, nyitott lélekkel várta mindenki a pillantását. Szavakkal leírhatatlan élmény, felemelő érzés volt az a néhány óra, amit a kongresszus záróeseményén eltöltöttünk. A gyerekeknek is elmagyaráztuk a pápalátogatás jelentőségét, hogy megértsék az ünnep lényegét. Úgy érzem, sok-sok évre erőt gyűjtöttünk a zarándoklaton. Vallásos családban nőttem fel, férjemmel így neveljük gyermekeinket is, számunkra biztonságot jelent, hogy a katolikus közösséghez tartozunk – zárta gondolatait Mészárosné Korom Judit.

Mészárosné Korom Judit és lányai: Luca és Flóra

Lakatos Marianna, az iskola hitoktatója ekképp összegzett: – Volt, aki még dédszüleitől őrzött emlékekből sejthette, milyen lehetett az 1938-as Eucharisztikus Kongresszust megélni akkoriban, most közel 80 év után számukra is megadatott. Budapestre megérkezve, a Hősök tere utcáinak közelében éneklő zarándokcsoportok gyülekeztek, ünnepi ruhában igyekvő emberek tartottak a helyszínre, ahol találkoztunk Ferenc pápával, aki Isten áldását kérte az egész világra. S találkoztunk Vele, kinek a „nyomában járunk”, a feltámadt Jézus Krisztussal az Oltáriszentségben.

Örömmel és hálával a szívükben tértek haza a nyírteleki zarándokok

„Zúgjon hát a hálaének, szálljon völgyön, tengeren, a szeretet Istenének dicsőség és üdv legyen!” Hálával s a szívünkben nagy örömmel emlékezünk a szentatya magyarországi látogatására, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeire. A nyírteleki zarándokcsoportban együtt imádkoztak a Szent Anna Katolikus Általános Iskola pedagógusai, dolgozói, a tanulók és szüleik, Nyírtelek polgármestere, Szekeres József és a Nyírteleki Római Katolikus Egyházközség hívei. A NEK himnuszának üzenete „küldetéstudatként” járja át a szívünket, és erősíti hitünket, lelkünket és közösségünket: „Krisztus kenyér s bor színében, Úr s király a föld felett: forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!” Köszönjük a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatását, valamint Palánki Ferenc megyés püspök úr személyes közbenjárását, hogy ezen a világszinten is jelentős eseményen részt vehettünk!

Horváth-Bócsi Irén,

a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola igazgatója

Patrik adta át az adományt

Kovács Patrik, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Általános Iskola 1. a osztályos tanulója adta át Ferenc pápának az ajakiak adományát, nagy megtiszteltetésben volt része a vallásos családnak – írta szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében a kisfiú.

Adományátadás és a pápa áldása a Hősök terén | Fotók: MTI

– A felkérést nagy örömmel elfogadtam, a vallásosságot a szüleimtől és nagyszüleimtől kaptam. Édesanyám máriás leány volt, vitte a Mária-szobrot, illetve a családommal sok egyházi búcsúba eljárunk. Az idén lehetőségem volt részt venni a mezőkövesdi Jézus Szíve-búcsúban, ahol én vittem az ajaki táblát, a máriapócsi Nagyboldogasszony-, illetve az ajaki templombúcsúban, ahol nagyapámmal együtt vittem a Szeretetláng Szűzanya-szobrát. Kicsi koromtól kezdve minden héten járok templomba.

Hasulyó Ferenc, Kovács Patrik, Kovács Anna és Hasulyó Ferencné

– A találkozás Ferenc pápával felemelő érzés volt. A Budapesten, a Hősök terén bemutatott szentmisén testvéremmel, Kovács Annával, aki a Szent Imre Katolikus Óvoda Pillangó csoportjának óvodása, illetve nagymamámmal, Hasulyó Ferencnével, aki az ajaki katolikus egyházközség képviselő-testületének tagja és nagyapámmal, Hasulyó Ferenccel, aki az ajaki Mária Légió csoportvezetője járultunk a Szentatya elé. Ferenc pápa nagyon barátságos volt velünk.

– Anna testvéremnek és nekem is a homlokomra rajzolt egy keresztet, pápai áldást adott ránk. Felejthetetlen pillanatokat éltünk át. Nagy büszkeséggel képviseltem Ajak várost a hagyományőrző népviseletben, illetve a Szent Imre Katolikus Általános Iskolát is mint annak tanulója – fogalmazta meg Patrik élménybeszámolójában.

Egy életre élmény marad

A Nyíregyházi Egyházmegyéből huszonkét 14 és 21 év közötti ministráns vett részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A fiatalok így emlékeznek a programokban gazdag hétre: – Hatalmas lelki feltöltődést hoztam magammal haza. Megható volt, hogy olyan emberektől is kaptam lelki támogatást, pár kedves szót, akik még csak nem is ismertek. A kedvenc dalom felcsendülésekor mindig eszembe jut, hogy az a titokzatos valaki sosem engedi el a kezem – emlékezett vissza Iváncsik Eszter a mögötte álló egy hétre és eseményeire.

– Hogy mit hoztam magammal? Rengeteg nevetést, beszélgetést, és úgy érzem, igenis menő katolikusnak lenni, bárki bármit mond. A legmeghatározóbb élményem a pápai mise volt, a hangulat, az énekek, ahogy sütött a nap: minden megható és egyben örömmel teli volt – tette hozzá Panna.

A kísérők: Mosolygó Tamás atya (balra) és Grunda Dávid atya (sor végén) | Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

– A legmeghatározóbb élmény nekem a pápai szentmise, mert úgy érzem, hogy ott erősödött meg a hitem – osztotta meg érzéseit a ministránscsapatból Marci.

– Görögkatolikus papként külön nagy élmény volt számomra, hogy láttam a konstantinápolyi pátriárkát, mert ezzel kifejeztük, hogy mi nemcsak annak a több százezres katolikus közösségnek vagyunk a része, akik eljöttek Budapestre, hanem ökumenikusan a világon 2,2 milliárd keresztény ember él velünk együtt a krisztusi egységben. A mi közös sorsvállalásunk felold minden rettenetet, félelmet, amellyel a világ tele van, s Jézus ad reményt mindannyiunknak – összegzett Grunda Dávid atya.

Szívhez szóltak a dallamok

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ifjúsági programjain a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákjai is részt vettek.

– A Forráspont est az Ákos-koncerttel kezdődött, az előadóművész ismert dalait adta elő. A meglepetésvendég – mindannyiunk örömére – Lackfi János kortárs költő volt. Bibliai történeteket hallhattunk tőle saját stílusában, modern változatban. A műsor a Forráspont Band és a 4 Akkord Show Kórus előadásával folytatódott, akik keresztény dalokat énekeltek. A közösség együtt énekelt az előadókkal, ami nagy élményt adott.

NEK – Ákos-koncertre várva | Fotó: MTI

– A népszerű dallamok után tanúságtételek következtek. Proszenyák Róbert fiatalkori kómájáról beszélt, hogy miután felkelt, megerősödött a hite, majd Sophia Kuby, az egyik legismertebb élet- és családbarát európai szervezet vezetője beszélt arról, hogy milyen jelentős szerepe volt az eucharisztiának megtérésében. Mindenki számára inspiráló az élettörténete. Az estet a szentségimádás zárta, amelyet nagy örömünkre egyházmegyénk vezetője, Palánki Ferenc püspök atya vezetett, s amit valamennyi Forráspont-előadó velünk együtt meghallgatott. Felemelő élmény volt, hogy több ezer fiatal számára fontosak a keresztény értékek – summázta tapasztalatait Kiss Lili 12.-es diák.

Takács Orsolya és Tóth Viola azzal egészítették ki: – A beszédek megérintettek minket, az egész évfolyam nagyon jól érezte magát, lelkiekben gazdagabban tértünk haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában