Nyíregyháza

2021.09.02. 15:12

Tízéves a görögkatolikus gyermekvédelem

23 ezer gyerek kötődik a gyermekvédelmi rendszerhez.

Fotó: [email protected] +36305431120

Az ember életében az egyik legszemélyesebb élmény a születésnap. Az az ünnep, amikor fontosnak és szeretettnek érzi magát, elsősorban a saját családjában. Sajnos, sokaknak nem adatik meg, hogy féltő szülői gondoskodás mellett nőjenek fel, legyen kivel elfújniuk a születésnapi tortán égő gyertyákat, nekik a nevelőszülők vagy a lakásotthonok jelentik a támaszt. Az idén 10 éves a görögkatolikus gyermekvédelem, ez alkalomból rendeztek konferenciát, ahol a születésnap szimbolikája többször is előkerült.

Egy évtizede, hogy a görögkatolikus egyház fenntartásában működő intézmények szakmaiságukkal, lelkiismeretes munkájukkal kiveszik részüket a család nélkül maradt vagy a családból valamilyen krízisállapot miatt kikerülő gyerekek neveléséből.

Biztatás és elismerés

Csütörtökön a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola dísztermében a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek munkájának szólt elsősorban a köszönet, mindazoknak, akik – eleget téve a folyton változó, finomodó gyermekvédelmi törvényben diktált paragrafusoknak – hivatástudattal, odaadással dolgoznak. Kocsis Fülöp érsek-metropolita közös imával nyitotta meg a konferenciát.

Elhangzott, a szociális gondoskodásban évezredes múltja van egyházuknak, ma is kötelességüknek érzik, hogy segítsék a rászorulókat. S amióta a Szent Lukács Szeretetszolgálat egyházi fenntartásba került, a gyermekvédelem számos területén segítséget nyújthatnak a család nélkül maradt fiataloknak, merthogy három jelentős szervezeti egységet működtetnek ezen a területen.

A Miskolci Egyházmegye püspöke, dr. Orosz Atanáz a kezdeti nehézségekre utalt vissza, amikor még nem volt könnyű átvenni és működtetni az intézményeket. Elmondta, a szomszédos megyében 1500 gyereket látnak el, az elmúlt években 800 fiatal került ki a rendszerből, akik közül többen a görögkatolikus intézményekben helyezkedtek el. Ezután Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök a köszöntőjét azzal vezette fel, hogy bár neki saját gyermeke nincs, mégis több százért vállal felelősséget, az egyházhoz tartozó nevelőszülői hálózaton, a lakóotthonokon keresztül figyel rájuk, imádkozik értük.

– Van egy mondás, miszerint: a méz ízéről az tud beszélni, aki már kóstolta. A gyermekvédelem is ilyen, az érti meg igazán miről szól, aki benne van, aki benne él. Fiatalon lettem nagymamám gondoskodására rábízva, aki nagy szeretetben nevelt fel.

A legfontosabb parancs útján, jézusi szeretettel nevelt, erre van a legnagyobb szükség a gyermekvédelemben is

– jegyezte meg a püspök atya.

Hozzáfűzte, ebben a kihívásokkal teli, komplex szakmában fenntartóként nem feledkezhetnek meg a nevelőszülők, valamint az otthonok dolgozóinak biztatásáról, elismeréséről sem.

Jelenleg 23 ezer gyerek kötődik a gyermekvédelmi rendszerhez.

Egy középméretű magyarországi városnyi gyerekről van szó, nem mindegy mi lesz a jövőjükkel, tudunk -e stabilitást nyújtani számukra, megalapozni felnőttkorukat

– erről már Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszélt a rendezvényen.

Van, hogy életeket mentenek

– A 23 ezerből 17 ezer gyerek tartozik valamilyen egyházi fenntartású intézményhez vagy szolgáltatóhoz, a görögkatolikus egyházmegye 2500 gyerekről gondoskodik. Az elmúlt egy évtized alatt néhány prekoncepció is megdőlt. Sokáig az a mondás élt, hogy az állam minden szociális problémát megold, és a problémák orvoslásához jó sok pénz kell. Ez nem így van.

– Ne feledkezzünk meg a közösséghez tartozásról, a családhoz tartozás érzéséről, mert ha a családtól elszakad egy gyerek, a legfőbb feladatunk újraalkotni a bizalmi köteléket, szilárd érzelmi alapokat nyújtani, hogy a fiatal felnőtt később meg tudja állni a helyét a világban – tette hozzá az államtitkár, aki szerint a gyermekvédelmi hálózaton kívül a társadalom más szegmenseiben is változtatni kell a szemléleten. Jó lenne például, ha nem indulna hátránnyal egy munkahelyen egy gyermekvédelemből kikerülő fiatal.

Megemlítette azt is, sokszor ment életet a szociális háló. Kiemelte, a kormány a továbbiakban is szeretne egy családközpontú gyermekvédelmet támogatni, a nevelőszülő hálózatot erősíteni, ezzel együtt gondoskodni azokról is, akik otthonokban élnek.

A konferencia szakmai előadásokkal folytatódott a nap végéig. A sort Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója kezdte. Az országos szervezet közös irányítása az egységes eljárások és azonos szakmai módszertani alapelvek szerint végzett területi munkát biztosítják annak érdekében, hogy minden gyermek bárhol éljen az országban azonos eséllyel jusson hozzá a gyermekvédelmi gondoskodáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában