Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.15. 06:42

Többletforrást kapnak a megyei beruházások

A nyersanyagdrágulás miatt rendkívüli ülést tartott a megyei közgyűlés.

MJ

Forrás: illusztráció/KM-archív

Fotó: Mate Janos

Régen nem látott globális nyersanyag­ár-robbanásnak lehettünk tanúi az idei építőipari szezonban, bizonyos termékek drágulása egy év távlatában a 80-100 százalékot is elérte. Az áldatlan helyzet nem csupán a civil építkezéseket, felújításokat, de az állami és önkormányzati beruházásokat is érzékenyen érintette, felborítva azokat a már megkötött támogatási szerződésekbe foglalt költségvetéseket, amelyeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak felhasználásával finanszíroztak. Az érintett projektek csak úgy fejezhetők be, ha az önkormányzatok többletforráshoz jutnak. A költségnövekmény-igények kielégítéséhez az Irányító Hatóság a megyei közgyűlés jóváhagyását kéri.

Több is lett a megengedettnél

Emiatt hívta össze Seszták Oszkár megyei elnök rendkívüli ülésre kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlést, ahol nem csupán a költségnövekmény-igényekhez kérte a képviselők előzetes hozzájárulását, de az uniós alapokból származó támogatások felhasználásáról is döntöttek.

A nyersanyagárak növekedése a megyében nyolc – a 2014–2020 programozási időszakhoz tartozó – beruházást érintett, azon belül is hat – a kemecsei, a tiszateleki, a nyírlugosi, a nagyhalászi, a panyolai és a mátészalkai – önkormányzatét, illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t és a SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. projektjét. Az utóbbinál – a szerződött összköltség arányainak megfelelően – a legmagasabb, több mint 540 milliós összegű igény merült fel. Két esetben a többlettámogatási igény meghaladta a maximálisan elszámolható összköltség felső határát, így kérvényezni kell a területspecifikus melléklet módosítását a Pénzügyminisztériumtól.

Zárt ülésen döntöttek

Az ülés nyilvános része azért sem bizonyult hosszúnak, mert a közel 1,1 milliárdos költség-növekmény-igényhez kapcsolódó határozattervezetet a közgyűlés 15 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta, egyéb bejelentésre, kérdésfeltevésre és interpellációra pedig senki nem jelentkezett. Ezt követően az uniós alapokból származó támogatások felhasználásáról már zárt ülésen döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában