Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.03. 16:18

Újra megnyitotta kapuit a laskodi iskola

Az iskola újranyitásával a térség egy új gyógypedagógiai intézménnyel is gazdagodott.

Fotó: Sipeki Péter

– Nehéz, fájdalmas időszakot tudhatunk magunk mögött, hiszen bezárták a község általános iskoláját a folyamatosan csökkenő gyermeklétszám miatt. Azonban nem adtuk fel, folyamatosan kerestük a megoldást arra, hogy újra élettel töltsük meg az intézményt, s közös összefogással az idei tanévtől ismét megnyithatta kapuit az iskola, immár Laskodi Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény néven – mondta Pallay Ferenc, Laskod polgármestere pénteken, az újjászervezett intézmény átadóünnepségén. Az eseményen jelen volt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Az iskola újranyitásával nem csupán a településen élők álma vált valóra, de a térség egy új gyógypedagógiai intézménnyel is gazdagodott.

A polgármester hozzátette: több megkeresést is kaptak, sok érdeklődő volt az iskola taneszközeire, de semmit sem adtak el.

– Kovács Sándor képviselő úr április 19-én reggel felhívott, hogy ősszel újra indulhat az oktatás az intézményünkben, és el sem tudom mondani, mekkora öröm volt ez számunkra. Hamarosan Pásztor Gyula Csabáné is megkeresett, és elmondta, hogyan képzelné el az újranyitást. A sikerhez csak kitartó, kemény munkával juthatunk el, és úgy vélem, mi rátaláltunk erre az útra – hangsúlyozta a település vezetője.

Segítik az integrációt

Pásztor Gyula Csabáné beszédében kiemelte: büszkék arra, hogy egy gyógypedagógiai intézmény kezdte meg működését a Kisvárdai Tankerületi Központ területén.

Fotó: Sipeki Péter

– Az iskola célja az, hogy alakuljon ki egy olyan szolgáltatási tudás, amivel biztosítható a sikeres nevelés és a társadalmi integráció. Az intézménynek speciális arculata van, hiszen kizárólag a különleges bánásmódot igénylő, sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók nevelését és oktatását látja el, szem előtt tartva a sajátos nevelési igény súlyosságát és típusát. Az utazó gyógypedagógusi hálózat működtetése is fontos feladata az idei tanévtől, ennek keretében azon SNI-s tanulók ellátásához nyújthatnak segítséget, akiket a többségi iskolában integráltan nevelnek, oktatnak – ismertette az intézmény céljait az igazgató, akitől azt is megtudtuk, az idei tanévtől közel 400 tanuló járhat az átszervezett iskolába, és mindehhez hosszú évek előkészítő munkájára volt szükség.

– Úgy gondolom, napjainkban is elengedhetetlen az új ötleteket támogató hozzáállás, ugyanis a változó világ rengeteg új kihívást állít elénk, melyeknek meg kell felelni a felnőtteknek, a gyermekeknek egyaránt.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában