Nyírbogát

2021.09.01. 17:30

Város lett az élhető nagyközségből

Áder János köztársasági elnök szeptember elsejétől városi címet adományozott Nyírbogátnak.

KM

Nyírbogát, 2021. augusztus 31. Nyírbogát látképe a református templom tornyából fotózva 2021. augusztus 26-án. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogát nagyközség 2021. szeptember 1-jével városi rangot kapott. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Jelentős a mai nap Nyírbogát életében, ugyanis 2021. szeptember 1-jétől a település belépett a magyarországi városok nagy családjába. Az utóbbi években a térség meghatározó települése lett Nyírbogát.

Megőrizte lakosságát

Várossá válását a dinamikus fejlődésének köszönheti, azt pedig a településen élő közösségek alapozták meg. Nyírbogát ebben erős, hiszen az elmúlt 20 évben a településen olyan közösség kovácsolódott össze, melynek a tagjai tudnak és mernek együtt gondolkodni.

Nyírbogáton nem volt urbanizációs robbanás, viszont a megye egyik olyan települése, mely megőrizte lakosságát. Egyre több fiatal lát jó alapot, perspektívát arra, hogy Nyírbogáton telepedjen le. Ez egyfajta elismerés annak tudatában, hogy a községekből inkább elvándorolnak a fiatalok, minthogy letelepedjenek, hisz a nagyvárosok elszívó hatása jelentős mértékben jelen van ebben a térségben is.

Új feliratot kap hamarosan a modern községháza, ami meghatározza a település arculatát | Fotó: MTI/Balázs Attila

Nyírbogát különleges szerepet tölt be a Nyírségben, vezetésével egységbe kovácsolódtak a térség kistelepülései. Irányításával a kistérségi társulás olyan átfogó infrastrukturális beruházásokat valósított meg, melyek közelebb hozták egymáshoz a Nyírség falvait, közös fellépésüknek köszönhetően komoly sikereket értek el a térségbe érkező források komplex és hatékony felhasználásával. Mindezeken túl Nyírbogát környezetének egyik kulturális motorja, az általa szervezett sok-sok program mindig is térségi rendezvényként valósul meg.

Megújultak a középületek

Az újdonsült kisvárosban a foglalkoztatottság kimagasló eredményeket mutat a megye többi településéhez képest. Térségi feladataként Nyírbogát újabb meghatározó beruházásra vállalkozott, ipari parkot létesít azzal a céllal, hogy a helyi lakosság mellett a közeli szomszédos településeken élőknek teremtsen jól fizető munkahelyeket, ezzel csökkentve a térségében lévő álláskeresők számát, mérsékelve az elvándorlást, javítva a települések demográfiai mutatóit.

A Nyírbogátról szóló híradások arról tanúskodnak, hogy a település kiváló pályázó, a támogatott programokkal pedig jól és eredményesen gazdálkodik.

Bogát ennek köszönhetően kétségkívül látványosan fejlődő nyírségi nagyközség, ha úgy tetszik, mezőváros. A leendő kisváros fejlesztései a lakosság komfortigényeit szolgálják: megújultak a köz­épületek, a szakemberek felújították és kibővítették az általános iskolát, amihez egy tornacsarnok is épült. A közelmúltban bölcsődét adtak át, megújult a védőnői szolgálat épülete.

Hangulatos épületek és parkok fogadják az idegeneket | MTI/Balázs Attila

Komoly hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejlesztésére és bővítésére, folyamatosan újulnak meg a járdák, kapnak új burkolatot az utcák. A szűkebb térségét is kiszolgáló ipari park fejlesztésén túl agrártelepülésként Nyírbogát agrárlogisztikai központot valósít meg, termelői piacot és hűtőházat létesített a helyi termelőknek.

A térség javára fordítani

Hogy mindez mennyire teszi várossá Nyírbogátot, és milyen előnyöket várnak a városi címtől, erről a polgármestert, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikót kérdeztük.

– Közvetlen környezetünkben és távolabb is számos, a mienknél kisebb település kapott városi rangot. Egy jól működő, élhető kisváros polgárainak tudatában adtuk be többször már a pályázatunkat, eddig rendre sikertelenül. Mi azokat a döntéseket tudomásul vettük, és keményen dolgoztunk azon, hogy teljesítsük a legfontosabb feltételeket.

– Az infrastruktúra megújítása mellett másfél évtizede tudatosan törekszünk a foglalkoztatás növelésére. Volt idő, amikor kisüzemek létrehozásával próbálkoztunk saját forrásból, most az ipari park létrehozásában látjuk a pers­pektívát, mert bár Nyírbogáton a munkanélküliek aránya a környező településekhez képest feleakkora mértékű, mindösszesen öt százalék, de jobb volna, ha minél kevesebb munkavállalónak kellene ingáznia más településekre. Kisléta és Nyírderzs településekkel közös önkormányzati hivatalt működtetünk, Nyírbogáton van a székhelye a 19 települést magába foglaló Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulásnak, a térségi vállalkozásokat segítő LEADER Helyi Akciócsoportnak.

Azzal, hogy várossá válik Nyírbogát, bízunk benne, hogy lehetőségeink jelentősen megnőnek, amit a térség javára kívánunk fordítani. Ahogy helytálltunk nagyközségként, nem fogunk szégyent vallani kisvárosként sem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában