Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.04. 17:26

Vendégségbe hívott a szeretet

Több százan ültek asztalhoz Nyíregyházán is, ahogy egy nagy családban szokás.

Matyasovszki József

Fotó: [email protected] +36305431120

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nulladik napján szeptember 4-én mintegy 5 ezer rászorulót vendégeltek meg szerte az országban. Ahogy az elnevezésből is következik, jelképes szeretetvendégségek voltak ezek, amelyek egyszerre mutatták meg a magát kenyér formájában áldozatul adó Jézus, valamint a Teremtő ingyenes szeretetét a társadalom peremére sodródottaknak, időseknek, egyedülállóknak és a világnak. A különleges eseményt – ilyen ugyanis korábban nem volt – a fővárosban, illetve az ország minden egyházmegyéjében megrendezték a Katolikus Karitászok és a különböző szerzetesrendek képviselői. Így vált országos összefogássá a program, számos szeretetvendégséget tető alá hozva, amely alkalomból a történelmi egyházak képviselői tanúságot tettek a világ felé, és kifejezték közösségvállalásukat és szeretetüket a szegények iránt.

Nyíregyházán amilyen bátortalanul indultak a rendezvények szombaton délelőtt, a déli harangszóig legalább olyan vidám és kellemes közösségi eseménnyé nőtték ki magukat. Különböző helyszíneken, de időben közel egyszerre kezdték programjukat a görög-, és a római katolikusok. Ahogy dr. Oláh Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye Görögkatolikus Karitászának igazgatója lapunknak elmondta, több mint 100 vendéget vártak, többféle műsorszámmal készültek, és az adománytárukból különféle ruhaneműket tudtak biztosítani mindazoknak, akik igényelték.

– Készültünk vércukor- és vérnyomásmérésels, egyéni tisztasági felszereléseket is osztottunk külön nőknek és külön férfiaknak, és egy mentálhigiénés előadással is kedveskedtünk a vendégeinknek. Példaértékű az összefogás, aminek köszönhetően eljutottunk idáig. A vállalkozók felszerelést, berendezést, élelmiszer alapanyagot adtak, és nem kérdezték, mekkora mennyiségre gondoltunk. Ugyanez elmondható az egyházmegye dolgozóiról, akik kérés nélkül, önként jöttek segíteni – hallhattuk a Szent Miklós-ház udvarán felállított színpadnál, ahol a „ Minden forrásom belőled fakad” feliratú hatalmas transzparens alatt már hangolt a klarinétos, felsorakozott az énekkar és a majorette csoport.

Időközben az egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel is megérkezett. – Az evangélium azt tanítja, hogy a szegényeké az Isten országa. Sokszor nem figyelünk erre kellőképpen, holott ahogyan nekik szükségük van ránk, úgy nekünk is nagy szükségünk lenne a másokra figyelés ajándékára. Örülök ennek a mai rendezvénynek, a munkatársaink szépen mellé álltak. Elég csak körbenézni, mennyi mindennel készültek, ami persze nem is igazán mások szemében, hanem elsősorban a Jóisten előtt lesz kedves – fogalmazta meg köszöntőjében.

Pár száz méterrel arrébb a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház plébániájának az udvarán is hasonló készülődés folyt, a római katolikusok sátrai alatt szépen megterített asztalok és padok láttán ki lehetett következtetni, hogy közel 200 vendéget várnak. – A mi teológiánkon az eucharisztia gyakorlatilag egy szeretetlakoma, ezt próbáljuk kézzelfogható formában is megjeleníteni. Most elsősorban azokat vendégeljük meg, akik egyébként rendszeresen részesülnek az adományainkból, és akikkel kapcsolatban vagyunk. Fontos megjegyezni, hogy ez nem holmi ételosztás, itt mindenki terített asztalhoz ül, mint egy nagy családban – válaszolt a kérdéseinkre Csordás Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója és a társszékesegyház plébánosa.

Itt az eseményt a templomban kezdték, ahol a jelenlévők megismerkedhettek a társszékesegyházzal, közösen imádkozhattak, majd Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszöntőt. A közös ebédet követően a Burattino Bábszínház szórakoztatta a gyerekeket, és mindenki addig időzhetett, ameddig kedve tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában