Különleges rendezvény

2021.09.17. 16:18

Világszám a testvérvárosi találkozó

A pandémiás időszak miatt elmaradtak a személyes találkozások, telefonon vagy online formában tartotta Nyíregyháza a kapcsolatot a külföldi partnereivel.

Fotó: DODO FERENC

Mintha egy imázsfilm-fesztiválon lettünk volna, oly sok színes, lüktető, látványos alkotásokkal szembesülhettek pénteken a városháza Krúdy-termét zsúfolásig megtöltő delegációk képviselői. A Testvér- és Partnervárosi Polgármesteri Találkozóra tíz település küldöttei érkeztek meg: nem leplezték a viszontlátás örömét a régiek, az újak pedig a rácsodálkozás jegyében vettek részt a különleges rendezvényen.

– A pandémiás időszak miatt elmaradtak a személyes találkozások. Telefonon vagy online formában tartottuk a kapcsolatot a külföldi partnereinkkel. Nagyon hiányzott már, hogy újra együtt legyünk, és úgy gondoltuk: nem külön szervezzük meg az összejöveteleket, hanem a Tirpák Fesztivál idejére időzítjük a közös programot – mondta dr. Kovács Ferenc, a házigazda Nyíregyháza polgármestere, aki hozzátette, hogy a Nemzetközi Ifjúsági Találkozón jelenleg 180 külföldi diák tartózkodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén. A városról szóló kisfilm nagy tetszést aratott a vendégek körében.

– Először vagyok Nyíregyházán, és roppant kedvezőek a tapasztalataim. Ez egy igazán barátságos város – mondta Michael Joithe, Iserlohn polgármestere. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő településsel 30 éve tart a testvérvárosi kapcsolatot Nyíregyháza.

Mivel az ungváriaknak a kijevi kabinetülésen kellett részt venniük, így Bohdan Andriyiv polgármester üdvözletét tolmácsolták egy városfilm kíséretében.

– Huszonöt éve ápoljuk a jó viszonyt Nyíregyházával. A barátság és a nyitottság minden közös projektünket jellemezte – jegyezte meg Jolanta Kazmierczak, Rzeszów alpolgármestere.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere csak szombaton érkezik a találkozóra, ezért Butka Gergő, a Zamfirescu Kulturális Központ igazgatója magyarul köszöntötte a teremben ülőket, míg Kereskenyi Gábor videóüzenetben méltatta a két helység közötti erős kapcsolatot.

Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa Sankt Pölten, melynek képviseletébe Ingrid Heihs városi tanácsos látta el szimbolikus kézjegyével a testvérvárosi együttműködés folytatását magában foglaló dokumentumot.

Még augusztus végén online megbeszélést folytatott dr. Kovács Ferenc és Sun Zhe, a kínai Harbin polgármestere a testvérvárosi kapcsolat 15. éves jubileumi évfordulója alkalmából. A kisfilm felvillantotta az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosának, Kína tizedik legnagyobb települését, amit a Jeges város néven is ismerik, mivel az országban ott a leghidegebb és a leghosszabb a tél, és minden évben megrendezik a jégszobrok fesztiválját.

A tizenöt éve lengyel partnerváros, Gorlice képviseletében Łukasz Bałajewicz megerősítette, hogy nagyon kedvelik Sóstót. Szlovákia harmadik legnagyobb, műemlékekben gazdag városából, Eperjesről érkezett Andrea Turčanová polgármester, aki méltatta több évtizedes nyíregyházi együttműködés hatékonyságát. Bielsko Biala polgármestere, Jarosław Klimaszewski humorral fűszerezett köszöntőjében a lengyel-magyar barátság valós tartalmára, a kölcsönös szimpátiára hívta fel a figyelmet. A kárpátaljai Beregszász polgármestere, Babják Zoltán magyarul méltatta a két város közötti erős köteléket. Vitenko Mykola, az ukrajnia Ivano-Frankivsk alpolgármestere köszönte a meghívást az általa is fontos tartott rendezvényre. Dr. Boczán Ferenc, a Kassához közeli Nagykapos polgármestere szerint jól megfogalmazott, frappáns és inspiráló a „Nyíregyháza többet ad!” szlogen. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere zárszavában kiemelte, hogy a testvér- és partnervárosi kapcsolatok jelentősen hozzájárulnak a fejlődéshez. A delegációk tagjai közös koszorút helyeztek el a Városalapítók szobránál, majd megismerhettek a gasztronómia helyi sajátosságaival.

Ifjúsági találkozó Sóstón

A Testvérvárosi Ifjúsági Találkozó szombati programja 11 órakor kezdődik a Sóstói Múzeumfalu Újlétai Magtárában. A Fiatalok a koronavírus idején című plakátverseny kiállításából készült egy válogatás, amely az iserlohni és nyíregyházi fiatalok nyertes pályamunkáit mutatja be. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere aláírásukkal erősítik meg a 20 éves testvérvárosi együttműködést. Háromnegyed tizenkettőtől nyílik a skanzenban a „Nyíregyháza Testvér-, és Partnervárosai bemutatkoznak” című fotókiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában