Meghosszabbítható a moratórium

2021.10.27. 20:00

A kispénzű embereket menti a moratórium

Aki megteheti, fizesse hitelét, a rászorulók haladékot kaphatnak.

TG

OTP, bank, banki ügyintézés, sorszám, ATM illusztrációk Fotó: Kallus György

Forrás: Illusztráció / MW-ARCHÍV

Már csak néhány napjuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak, hogy bankjuknál a törlesztési moratóriumot 2022. június 30-ig meghosszabbíthassák.

– November 1-jétől azok a rászoruló adósok vehetik továbbra is igénybe a hitelmoratóriumot, akik október 1. és 29. között kérelmet nyújtanak be a bankjukhoz, és nyilatkoznak a kormányrendelet szerinti jogosultsági feltételek fennállásáról – mondta lapunk megkeresésére dr. Fazekas Sándor közgazdász.

Jogosultsági feltételek

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózatának nyíregyházi vezetője hozzátette, ilyen jogosultsági feltétel például, ha a jövedelem tartósan csökkent; legalább harminc napig munkanélküli vagy álláskereső volt az illető, illetve jelenleg annak minősül; a közfoglalkoztatási jogviszony; ha legalább egy gyermeket tart el vagy gyermeket vár; idetartozik a 25. életévét betöltött megváltozott munkaképességű személy, amennyiben állapota legalább egy éve tart; saját jogú vagy hozzátartozói nyug­ellátásban részesül.

– Fontos, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetében az adós vagy adóstárs a kérelmet október 1. és 29. között benyújtsa, személyesen a bankfiókban, vagy írásban, a bank által rendszeresített elektronikus formában. Postai úton vagy telefonos nyilatkozattétellel nem lehet jelezni az igényt – emelte ki dr. Fazekas Sándor.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tudja fizetni a törlesztőrészleteket, az mindenképpen törlesszen.

– Tisztában kell lenni azzal, hogy a fizetési moratóriumot követően a fizetendő törlesztőrészlet összege nem fog megnövekedni a moratórium igénybevétele miatt, de a hitel futamideje meghosszabbodik, akár több évvel is hosszabb lehet a lejárat. Ezáltal megemelkedik a visszafizetendő összeg is, mely így a hátralévő futamidőtől, az igénybe vett moratórium hosszától, a megnövelt futam­időtől és a kamat mértékétől függően alakul – részletezte lapunknak a közgazdász.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózatának nyíregyházi vezetője rávilágított: a jegybank júniustól fokozatosan emeli az alapkamatot, ami a változó kamatozású lakáshitelek törlesztését jelentősen megdrágíthatja. Ezek a lakáshitelek ugyanis a BUBOR-hoz kötöttek, ami szintén emelkedik az alapkamat-emelés hatására, így magasabb lesz a törlesztőrészlet, amikor eléri a kamatfordulót. – Ennek elkerülése érdekében mielőbb célszerű lecserélni a változó kamatozású lakáshiteleket is fix kamatozású hitelre – tette hozzá dr. Fazekas Sándor.

Sérülékeny kategória

Egyelőre a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot, bár a Magyar Nemzeti Bank szerint a lakossági ügyfelek mintegy 10 százaléka jövedelme és élethelyzete alapján a sérülékeny kategóriába tartozik.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, a korábbi hasonló példák is azt mutatják, hogy rengetegen az utolsó percre hagyják a jelentkezést. Nem érdemes azonban kivárni, hiszen így, főképp a személyes ügyfélfogadás során, az utolsó órákban az érintettek túlterhelhetik a bankfiókok kapacitását. A jegybanki vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonnal, internettel nem rendelkezőknek a Magyar Nemzeti Bank fővárosi ügyfélszolgálata, vagy a minden megyeszékhelyen elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodák segítenek a hosszabbításról szóló dokumentum kitöltésében.

Kandrács Csaba is hangsúlyozta, hogy a moratórium nem tartozáselengedés, hanem fizetési haladék. A hitelre a fizetési stop alatt is kamat rakódik. A jelzáloghitelesek mintegy felének legalább 10 százalékkal, a személyi kölcsönt felvettek felének 40 százalékkal nő meg az összes visszafizetendő tartozása, ha jövő júniusig, akár feleslegesen, a moratóriumban maradnak. Kandrács Csaba hozzátette: a bankok piaci fizetéskönnyítő programjaikkal – például futamidő-hosszabbítással, olcsóbb hitelre váltással, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével, biztosítási vagy lakástakarék-megtakarítás beszámítása révén a tartozás csökkentésével – segítenek akkor is, ha valakinek az élethelyzete a törlesztés újbóli megkezdése után fordulna váratlanul kedvezőtlenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában