Kirándulás

2021.10.21. 13:43

A német nemzetiségiek a palócok földjén barangoltak

Tartalmas napot töltöttek el az Ipoly-völgy természetvédelmi területén.

KM

Sok emlékezetes portyán vettek már részt a német nemzetiségiek

Forrás: Szeiler Jánosné archívuma

– Ismerjük meg hazánk szép tájait! – ez volt a mottója a kirándulásunknak, amelyen három generáció képviseletében ötvenen vettek részt a közelmúltban – kezdte élménybeszámolóját Szeiler Jánosné, a Nyíregyházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Alaposan felkészült idegenvezető kalauzolt bennünket az Ipoly-völgy természetvédelmi területén. Megtekintettük az ipolytarnóci ősmaradványokat. A látogatóközpontban a 4D-s mozinak köszönhetően idézhettük fel a múltat. Az Ipoly folyó teraszának szélén épült fel a Forgách-kastély, mellette áll a ferences rendház és a római katolikus templom. Hollókőre vezetett az utunk: kétutcányi a palóc falu, de a hajdani építészeti formákat megőrizték.

Hollókő szimbóluma

– Betekintettünk a postamúzeumba, a szövőházba, a mívesházba, a zsindellyel fedett római katolikus templomba, amely Hollókő jelképe. A falu felett a vár magasodik. Csodálatos, napfényes időben jártuk be a környéket, egy remek napot töltöttünk az Ipoly-völgyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában