1956

2021.10.21. 14:35

A szabadságért küzdött a legázolt, bilincsbe vert Magyarország

Ünnepi műsorral emlékeztek a forradalom hőseire a Nyíregyházi Egyetemen.

Forrás: Nyíregyházi Egyetem

– A Herman Ottó Gimnázium tanári szobájának bejárata előtt történt 1972-ben, hogy szóba elegyedtem az igazgatónővel, s véletlenül azt mondtam: otthon a szüleimmel beszélgettünk az októberi forradalomról. Talán az ellenforradalomról – emelte föl hangját szigorúan Nelli néni. Ezután sokáig szorongtam, nem lesz-e baj ebből. Akkor még nem ismerhettem a verset, miszerint „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van” – emlékezett vissza tanulóéveire ünnepi beszédében dr. Karádi Zsolt irodalomtörténész, az Irodalomtudományi Intézeti Tanszék főiskola tanára az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen. Az irodalomtörténész hozzátette: a szüleitől hallott arról, hogy a rendőrség épületéből miképpen lőttek bele a békés felvonulókba Miskolcon.

Féltek attól, amit láttak

– Édesanyám elmesélte, hogy a Zenepalota előtti téren álló szovjet hősi emlékmű vörös csillagára hogyan akasztották fel az ávósokat. Édesapám a Szinva-patak medrében menekült haza a vasgyárból. A szüleim nem voltak forradalmárok, kisemberek voltak, és féltek attól, amit láttak, de sohasem használták az ellenforradalom szót – tudatta dr. Karádi Zsolt.

Kiemelte: ma már tudjuk, hogy a tragikus események Miskolcon október 22-én kezdődtek, az egyetemisták követeléseiket 11 pontban állították össze, és egyik fő céljuk a szovjet csapatok kivonása volt. – A gépgyár munkásai is összeállították a maguk követeléseit, többek között a csapatkivonások mellett valódi és titkos általános választójogok követeltek. Az országban elsőként Miskolcon jöttek létre üzemi munkástanácsok, melynek tagjai elhatározták, követeléseiket eljuttatják Nagy Imrének – engedett betekintést szülővárosa forradalmi eseményeibe dr. Karádi Zsolt, majd hozzátette: később, több szerző műveit áttanulmányozva érezte a zsigereiben, milyen lehetett, amikor piros volt a vér a pesti utcán.

A megemlékezésre látványos műsorral készültek az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. b és 10. c osztályos tanulói, Vadas Zsuzsanna tánca zárta a műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában