Óvatosan a gombával!

2021.10.08. 19:52

A szakértő szem nem pótolható

Vizsgálat nélkül semmiképpen se tegyük kondérba a gombát, előbb nézzen rá a szakember!

BM, MI

Az ellenőrzött gombák mintegy harmada mérgező

Fotó: Dodó Ferenc

– Gyakoriak az egyéb gombák okozta mérgezések, melyek lappangási ideje jóval rövidebb. Émelygéssel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel vagy idegrendszeri tünetekkel (szédüléssel, zavartsággal, hallucinációkkal, észlelési és egyensúlyzavarokkal), heves szívdobogással járnak, ritkán okozzák a beteg halálát. Ha a gomba elfogyasztását követő két órán belül észlelik a tüneteket, akkor nagy valószínűség szerint nem gyilkos galóca típusú mérgezésről van szó. A gyilkosgalóca-mérgezés gyomorrontást idéző tünetei ugyanis fél és 1 nap után jelentkeznek, majd a 3. napig javulás figyelhető meg, azonban a 3. és 6. nap között már olyan súlyos máj- és veseelégtelenség alakulhat ki, amikor csak a transzplantáció, azaz szervátültetés mentheti meg a beteget – mondta a nagyon súlyos következményekről dr. Domokos Gabriella osztályvezető főorvos.

Csak bevizsgáltat fogyasszunk!

– Éppen ezért minél hamarabb meg kell kezdeni a kezelést – hangsúlyozta dr. Domokos Gabriella. – Nagyon fontos, hogy aki a gombafogyasztást követően orvoshoz fordul, az vigyen mintát a gombából vagy az elkészített ételből, mert így gyorsabban azonosítható, hogy mi okozta a mérgezést. Minden esetben tudnunk kell azt is, hogy hányan ettek még a gombából készült ételből, mennyi betegre számíthatunk. A mérgezés kimutatása Budapesten történik – nyomatékosította.

– A gyógyítás költséges, sokáig tartó és intenzív terápiát igényel, s még így sem garantálható a beteg teljes felépülése – jegyezte meg dr. Domokos Gabriella, aki szerint ésszel és körültekintően, csak szakértővel ellenőriztetett gombát szabad enni, mérgezésre utaló tünetek esetén pedig azonnal mentőt kell hívni.

A témáról megkérdeztük Dudás Roland gombaszakértőt is, aki a Búza téri pia­c­csarnokban vizsgálja a hozzá betérők „szerzeményeit”. Elmondta, az elmúlt napok esős időjárása miatt több gomba terem az erdőkben, így többet is szednek belőle.

– A megnövekedett mennyiség most különösen szembetűnő, hiszen nagyon száraz nyarunk volt. Örömmel mondhatom, hogy a bevizsgálásra is időről időre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek. A hozzánk behozott gombák közel felét ki kell dobni – persze, nem mindegyik mérgező, hanem gyakran kerül a kosárba valamilyen okból nem ehető fajta, mint a taplógomba, esetleg kukacos, túlérett őzlábgomba. Mérgezőeket is elég sokat találunk, sajnos a leszedett mennyiség harmada ide sorolható – osztotta meg tapasztalatait a gombaszakértő, hozzátéve: a gombaszedők nagy része nem visz magával szakkönyvet, míg mások leszednek mindent, mondván, az ellenőrzés alatt úgyis elhárul a veszély.

Hasonlítanak egymásra

– Többektől hallottam már, hogy szomszéd vagy rokon tanácsára kerestek fel minket, amire bátorítok mindenkit, mivel az egyik esetben a szatyor teljes tartalma gyilkos galóca volt. Ma már egyre több segítsége van az amatőr gombászoknak, kiváló könyvek és okostelefonra letölthető alkalmazások is használhatók a gyűjtéskor. Az utóbbiakban rengeteg fénykép és ismertető van, de nem biztos, hogy a terepen is alkalmazhatjuk őket, ha az erdőben nincs térerő, ennélfogva internet sem. A könyvekből is érdemesebb újabb kiadásokat választani, mert sokkal kifejezőbb képek vannak bennük, szemben a régiekkel, amikben gyakran rajzok voltak. Azonban a fotók is csalókák lehetnek, arról nem is beszélve, hogy egy fiatal és egy idősebb gomba eltérően néz ki, még akkor is, ha egyazon fajtából származnak. A felsorolt nehézségek miatt is érdemes szakemberhez fordulni, akkor nem lehet baj – tanácsolta Dudás Roland. A szakembertől azt is megtudtuk, a leggyakrabban gyilkos és légyölő galóca, különféle susulykák kerülnek a gombászok kosarába.

– Első ránézésre hasonlít egymásra a csiperke és a galóca, viszont az utóbbinak mindig fehér a lemeze, s ez „idős” korban sem változik, a csiperkének pedig kezdetben rózsaszín, majd átmegy feketébe. Az interneten különböző gombapárokra is bukkanhatunk, ahol az ehető gomba mellé a rá legjobban hasonlító mérgező fajtát helyezik. Így megtudhatjuk, melyik „mérges” fajtával keverhetjük össze a kiszemelt paprikásnakvalót, és egymás mellé helyezve a különbségek is szembetűnőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában