Aradi vértanúk

2021.10.06. 20:00

A tizennegyedik vértanú lett volna...

Répásy Mihály huszártábornok egy teljes fegyvernem, a lovasság első emberévé vált.

KM

Az emlékérem előlapja

Forrás: Lucza János archívuma

A kortársak szerint Répásy Mihály huszártábornok lett volna a 14. aradi vértanú, ha nem hal meg kolerában 1849. július 30-án Szegeden. Vajon mivel vívta ki a magyar emberek tiszteletét, az osztrákok gyűlöletét a kemecsei származású honvédtiszt? – kérdeztük meg Lucza János helytörténésztől.

Az emlékérem előlapja
Fotó: Lucza János archívuma

„Szerencsés férfi!”

– Először hadd idézzem Mészáros Lázár egykori hadügyminiszter gondolatait, aki így emlékezett meg róla: „Szerencsés férfi! Mert még szabad, független honban hunyhatott el, s ennek buktát nem látta, kétszerte szerencsés, hogy nem Haynau, hanem a természet köteles áldozata lett.” Répásy Mihály mindvégig – 1817-től kezdődő katonai pályafutása során, haláláig – vezető szerepet töltött be mind a hadseregszervezés, mind pedig a hadsereg-irányítás terén. Életútjával igazolta, hogy méltó és tiszteletteljes kötelességünk megemlékezni róla az aradi vértanúk sorában. Az 1848 őszén kinevezett tábornokok azon szűk csoportjához tartozott, akik tántoríthatatlan hűséggel szolgálták a szabadságharc ügyét. A stratégiai jelentőségű döntéseket hozó haditanácsok legtöbbjének is tagja volt. A legválságosabb időszakban, 1849 telén látott el hadseregparancsnoki feladatokat a legfontosabb védővonalon. A keze alatt összekovácsolódó hadtest példamutató módon teljesítette feladatát, s a későbbi hadjáratok meghatározóan sikeres seregtestévé vált. A szabadságharc fegyveres harcaiban, ütközeteiben, csatáiban is részt vett, a hadseregszervezés középpontjában tevékenysége is kiemelkedő volt. A szabadságharc során Répásy egy teljes fegyvernem, a lovasság első emberévé vált. – elevenítette fel szerteágazó munkásságát Lucza János.

– 1849. május elejére hadügyminiszter hiányában többször is vezette a minisztérium munkáját miniszter- helyettesi minőségben Répásy Mihály. Szegeden mintegy két hetet tölthetett a Zsótér-házban berendezett hadügyminisztériumban, amikor a rettegett betegség, a kolera a halálát okozta. Temetését a legnagyobb tiszteletadással szervezték meg, az állami és katonai vezetést a legmagasabb szinten képviselte Kossuth Lajos kormányzó és Kiss Ernő altábornagy országos főparancsnok, a későbbi aradi vértanú.

Tiszteletadás a temetésen

– Tevékenységének hatása oly erős volt, hogy 1861-ben ő volt az első honvédtábornok, akinek emlékét nyilvánosan, díszes sírkő állításával elevenítették föl Szegeden a Fonógyár úti temető 12-es tábla sorában, a Szegedi Honvédegylet szervezésében.

– „Az ér el igazi sikereket, aki… különb világot hagyott maga után, mint amelyet ő talált születésekor, aki mindenben a legjobbat adta önmagából…” szól Arisztotelész ókori bölcselete. Répásy Mihály tábornok szülővárosának vezetése, a település pedagógusai, helytörténészei beteljesítették ezt az ókori bölcseletet hadtörténészek, muzeológusok segítségével. Kemecse város vezetése Szentpéteri József és Lipők Sándor polgármesterek, a város lakosai e kiemelkedő életút előtt tisztelegve méltó módon őrizték és ápolják mai napig Répásy Mihály emlékét. Kozma Sándor tanár, helytörténész könyvben összegezte életútját, helytörténeti konferenciát szerveztek emlékére, hamvait Szegedről hazahozták, Kegyeleti Parkot építettek, emlékművet állítottak tiszteletére és a 48-as szabadságharcosok emlékezetére.

Koszorúzások, emlékezések

– Dr. Kedves Gyula könyvben, dr. Bene János újságcikkekben, ünnepi megemlékezéseken, konferenciákon elemezte életútját, mely a mostani megemlékezésnek is alapvető forrása. Utca, intézmény, Emlékpark viseli nevét, múzeumi kiállítás örökíti emlékét – folytatta Lucza János. – Minden év március 15-én koszorúzást, ünnepi megemlékezést tart Kemecse városa, ahol honvédelmi miniszter, köztársasági elnök, országos és megyei elöljárók helyezik el kegyeleti koszorúikat. Kemecse város vezetése, képviselő-testülete Répásy-emlékérmet készíttetett Nagy Lajos Imre neves szobrászművész és a megyei éremgyűjtők támogatásával. Az érem hű tükre Répásy Mihály feledhetetlen életútjának. Előlapján az eredeti 1848-as dagerrotip képe, hátlapján a család nemesi címere. Egy nemes lélek nemes életének köszönete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában