COVID-19

2021.10.26. 07:28

Antigéngyorstesztet és védőpajzsokat kaptak a háziorvosok

Román István kormánymegbízott személyesen adta át dr. Kerényi Attila nyírteleki háziorvosnak a praxisának járó gyorsteszteket és védőfelszerelést a napokban.

KM

A kormánymegbízott elmondta: a delta-vírusmutáns agresszív terjedése miatt hazánkban is emelkedik a betegek száma. A koronavírusos, illetve a náthás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a háziorvosok az eddiginél nagyobb számban végezhetnek antigéngyorstesztet. Ehhez megyénkben is biztosítottak az eszközök, gyorsteszteket és arcvédő maszkot osztanak ki a háziorvosoknak – ismertette Román István.

Dr. Kerényi Attila elmondta: azokban az esetekben, amikor a beteg panaszai és tünetei alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, lehetőségük lesz tesztelni, így pontos diagnózishoz juthatnak – fejtette ki a doktor.

Azt továbbra is a háziorvosok dönthetik el, hogy a betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben a koronavírus-szűrést, és kiket küldenek el a statikus mintavételi pontokra PCR-tesztre. A beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket mindig szem előtt tartják majd. Fontos az is, hogy légúti tünetekkel a páciensek főszabály szerint előzetesen továbbra is telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, aki ezt követően megszervezi ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat is.

Borítókép: Román István adta át az eszközöket | Fotó: kormányhivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában