Országos Haditorna Verseny

2021.10.07. 15:23

Az egy kötelékhez tartozás élménye haditornával

A Sóstói Múzeumfaluban ismét összefonódott a honvédelmi nevelés, a sport és az egészséges életmód.

Fotó: Sipeki Peter

Szép őszi idő fogadta csütörtökön Nyíregyházán a megye egyik legnépesebb versenyének, az idei Országos Haditorna Verseny megyei fordulójának a csapatait, illetve a rendezvény valamennyi résztvevőjét. A kellemes időjárás mellett a helyszín is különlegesnek bizonyult, ugyanis országos viszonylatban egyedülálló módon – és nem először – a Sóstói Múzeumfalu adott otthont erre a napra a „viadalnak”, remek helyet nyújtva a versenyfeladatokhoz. Már az első pillanatokban látszott az érkező középiskolások arcán, mennyire közkedvelt a Magyar Honvédség programja.

A versenynap – tekintettel arra, hogy a program gazdája Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája – Kertész József százados eligazításával indult, amikor is minden fontos információval ellátta a csapatokat.

A programról ma már joggal elmondható: az elmúlt évek alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Az idén nem csak a megyeszékhely iskolái jelentkeztek, de a távolabbi iskolák – így Nyírbátor, Fehérgyarmat és Mátészalka – középfokú intézményeinek a csapatai is szívesen jöttek. – Ez a megye mindig a legjobban csillogtatta vállalkozó kedvét, még akkor is, amikor a környezetünkben érdeklődés hiányában egyetlen szomszédos megye se tudta a saját haditorna versenyét megszervezni. Huszonhárom csapat áll pályákhoz, ami már egészen közel van a honvédség által meghúzott felső limithez, maximálisan ugyanis 25 csapatot lehet fogadni – mondta el lapunknak a százados, és kezdte is mindjárt sorolni, mi vár a jelentkezőkre az izgalmas napon. Mivel az erőpróba az egész országban gyakorlatilag ugyanúgy zajlik – legfeljebb a helyi sajátosságok formálnak rajta egy keveset – ezúttal is tartottak lövészetet, kézigránátdobást, egészségügyi foglalkozásokat, volt honvédelmi totó, akadálypálya, és négyszáz méteres váltófutás fegyverrel. S ahogy mindig, most is akadt nem egy meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában