Kisvárda

2021.10.24. 20:27

Az emberi lelkek papja vette át a Tőkés-díjat

Prof. Dr. Bagdy Emőke szakpszichológus munkáját ismerték el.

Fotó: Dodó Ferenc

– Bagdy Emőke prófétai feladatot lát el azzal, hogy lelket önt belénk – mondta a díjazottról az ünnepi istentiszteletet követően Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese. – Példát mutat arról, az Istenben bízó ember soha nem passzív szemlélője sorsa alakulásának. Munkásságából is erőt merítve mindannyiunk feladata, hogy tisztességgel helytálljunk. Ránk van bízva a Föld, a hazánk, a családunk, nekünk pedig mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket folyamatosan építsük.

Katedrára termett

Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette a szervezet 2020-as eredményeit, majd Papp Angéla, a kuratórium tagja jelentette be, hogy egyhangú szavazással eldöntötték, a XXVII. Tőkés-díjat prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológusnak, egyetemi tanárnak ítélték oda.

– Nem könnyű feladat laudációt mondani annak a Bagdy Emőkének a méltatásakor, aki sokakról írt vagy mondott már remekbe szabott, telitalálatos és igaz laudációkat, aki emberismerete mellett mestere a szavaknak is, és van érzékenysége az intellektuális és lelki megnyilvánulások hívatott értékelésére – tolmácsolta a betegsége miatt távol maradó dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének szavait Koncz Imre.

– Volt kitől tanulnia, mert nagyapja a világháború előtt közismert hazafias költő volt. A Rákosi-érában sokat rettegett, mert Trianon-sirató versei miatt megbélyegzett osztályellenséggé vált. Mint sokan mások, félt, hogy „elviszi a fekete autó”. Édesapja, Bagdy István tudós-tiszteletes lelkipásztor is a szavakból élt, és az Isten szolgálata mellett az emberszolgálat volt az élethivatása. Bagdy Emőke katedrára termett, vérbeli pedagógus. Otthonosan mozog a tudományos, akadémiai közegben és az ismeretterjesztés területein. Iskolateremtő munkásságának gyümölcsei ismertek nemzetközi és hazai szinten is, egészen a székelyföldi Illyefalváig. A lipótmezei Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben 1968-tól Mérei Ferenc irányításával kezdett dolgozni. Ez a hely az ’56-os priuszosok menedéke volt. Mérei olyan szellemi központot hozott létre Lipótmezőn, amit a klinikai pszichológia bölcsőjének tekintenek. Hatalmas ívű pályájával Bagdy Emőke a magyar klinikai pszichológia és pszichoterápia meghatározó egyénisége. Még felsorolni is sok, hogy milyen szakterületeken alkotott maradandót. Nevéhez kötődik a klinikai munka képzési és továbbképzési rendszerének átgondolása, a pszichodiagnosztika kidolgozása és fejlesztése, a pszichoterápia különböző technikáinak terjesztése és magas szintű művelése, nélküle elképzelhetetlen a magyar mentálhigiénés képzés. Keresztyén emberként komolyan veszi, hogy testünk a Szentlélek temploma, megszentelt hely. Bagdy Emőkét nemcsak úgy köszönthetjük, mint az emberi lélek templomának építgetőjét, hanem mint valóságos templomépítőt is – hangzott el a laudációban.

A nyelv szeretete

– Igazán itthon érzem magam ebben a közösségben – fogalmazott köszöntőjében Tőkés László református püspök. – Ez az elismerés számomra is kitüntetés. Bagdy Emőke a maga területén ugyanazt a szolgálatot végzi, amit mi, lelkipásztorok. A hitet és a szakmai szolgálatot szerves összefüggésben éli meg és gyakorolja, a munkája során a boldogságkeresés útján nap mint nap elvezeti az embereket Istenhez.

 

– Boldog vagyok, hogy együtt lehetünk – mondta beszédében prof. dr. Bagdy Emőke. – Abban a korban születtem, amikor embereknek nem lett volna szabad, az Isten azonban úgy döntött, nekem a második világháborúban kell a világra jönnöm. Nagyon sokat köszönhettem a családomnak, különösen a nagyapámnak, aki megtanított a magyar nyelv szeretetére. Ezen keresztül kötődtem a nemzetemhez, a hazámhoz. Hálás vagyok az Úrnak, hogy oda vezetett, amivé válnom kellett. Megtanulhattam életem során, az igaz út hogyan vezet lélektől lélekig. Ezt a szolgálatot szeretném tovább folytatni.

További részletek a Kelet-Magyarország hétfői számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában