Nyíregyháza

2021.10.01. 16:59

Az örömüket örökítették meg

Nyíregyházi szociális dolgozók táncoltak az idősekért.

KM

Teljesen megtelt a Sóstói Múzeumfalu a felvétel idején | Fotó: Leskó Lambert

Fotó: arcOrdo photOgraf

Az örömtánc után a szociális gondozók, ápolók köszönettánca következett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nem csak a megyebeli idősekért – tudtuk meg Hadobásné Kiss Hedvigtől, az Élet Forrása Egyesület elnökétől.

Az egyesület az idősek világnapja alkalmából egy új tánckihívást hirdetett.

– A Sóstói Múzeumfaluban gyűlt össze 400 szociális ápoló, gondozó, hogy a Csík Zenekar Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című feldolgozására táncoljanak közösen – mondta Hadobásné Kiss Hedvig. – Az ápolók otthon is készültek már a táncra, hiszen Demarcsek György táncpedagógus előzetesen felvette a koreográfia lépéseit, amit elküldtünk a dolgozóknak, a helyszínen is végig felügyelte a folyamatot, jelenléte és szakmai tudása nagy segítség volt nekünk. Öröm, rengeteg kacagás és elégedettség jellemezte a napunkat.

– A felvételre ellátogattak a közeli szociális intézmények lakói, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének több tagja is, közel ötven idős követte a munkálatokat. Nagyon élvezték, többen meghatódtak, teljesen átérezték a tánc üzenetét, és megköszönték, hogy ilyen kedves gesztussal gondoltunk rájuk. Titokban tartottuk mindeddig, hiszen ma érkezett el annak a napja, hogy közzétegyük.

Az odafigyelés fontossága

A mostani alkalom nem volt előzmény nélküli.

– Korábban már csináltunk egy tánckihívást, a Jerusale­mát, melyre nagyon pozitív visszajelzések érkeztek – folytatta az egyesület elnöke. – Akkor a hosszú Covid elleni védekezés után jártunk örömtáncot, hogy végre kilábaltunk a vírusból. Hatalmas sikert aratott, hiszen harminc intézményben voltunk táncolni, és több mint százezer ember látta a végeredményt. Előző táncunkon felbátorodva úgy gondoltuk, hogy az öröm után eljött a köszönet ideje.

Teljesen megtelt a Sóstói Múzeumfalu a felvétel idején | Fotó: Leskó Lambert

– Október 1. az idősek világnapja, erre az alkalomra készültünk, és a korábbi kihívás sikeressége miatt ismét táncolni szerettünk volna. Az időseinknek mutatott tisztelet rendkívül fontos, hiszen mikor nekünk volt rájuk szükségünk, ők ott voltak, és segítettek. Ezt kell nekünk meghálálni, és viszonozni, hiszen most nekik van szükségük arra, hogy valaki „kézen fogja és hazavezesse” őket. Az Élet Forrása Egyesület ezért hirdette meg ezt a tánckihívást, hogy megerősítse az emberekben azt a tudatot, hogy igenis fontos törődni az időseinkkel, oda kell figyelnünk rájuk.

Az összetartás ereje

– Nagyon örülök a kezdeményezésnek, illetve a helyszínen megjelent közel 500 embernek – mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

– Jó látni, hogy ilyen összetartás van megyénkben a szociális szférában dolgozók között. Ez az esemény nagyon jól mutatja az akaraterőt, ami ezekben a dolgozókban van, és látni, hogy mekkora tisztelettel gondolnak az idősekre, akiket ápolnak, gondoznak. Megnyugtató a tudat, hogy az idős­otthonokban ilyen ápolók, gondozók látják el a bentlakókat. A munkájukat is pont ilyen tisztelettel végzik, ezzel biztosítva a legmagasabb életminőséget az ellátottaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában