Vásárosnamény

2021.10.10. 07:00

Bizony a vadász is kell az egyensúlyhoz

Ha nem lenne szabályozás, hatalmas gondban lennének a földtulajdonosok.

MML

Fotó: Shutterstock

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak kiemelt célja, hogy bebizonyítsa a kételkedőknek: szükség van a fenntartható vadászatra az élővilág sokszínűsége és a természet megmentése érdekében. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a világkiállítás vásárosnaményi programsorozatának megnyitója után erről részletesebben is nyilatkozott lapunknak.

Antropológiai örökség

– Ha a vadászatot az emberi tényezők oldaláról közelítjük meg, elmondhatjuk, hogy mindenkinek az őse egykoron vadászott. Ráadásul sikeres vadászok is voltak, mert ha nem lettek volna azok, akkor most nem lennénk itt és nem beszélgetnénk. A vadászszenvedély a legősibb antropológiai örökségünk, ezért nem az szorul magyarázatra, hogy valaki miért vadászik. Jobban magyarázatra szorul, hogy valaki milyen előítéletek alapján viselkedik ellenszenvesen a vadászok iránt, miért gyűlöli a vadászatot. A természeti tényezők szempontjából ugyancsak legitim dolog a vadászat, hiszen gondoljunk arra, hogy fenntartható vadászat nélkül nem lenne sem mezőgazdaság, sem erdőgazdálkodás, sem vadgazdálkodás – magyarázta dr. Semjén Zsolt.

– Tételezzük fel, minden koca évente ellik öt malacot, s abból kettő koca. A következő évben már három koca ellik tizenöt malacot, s így tovább. Ha nem volna vadászat, pillanatok alatt elpusztítanák az erdőt, a saját életterüket, ezáltal önmagukat is. Ha nem lenne szabályozás, akkor hatalmas gondban lennének a földtulajdonosok, a gazdák, az egész agrárium. Ha nem volna vadgazdálkodás, akkor nem lehetne a fajok közötti egyensúlyt sem fenntartani, aminek beláthatatlan természetvédelmi kára lenne: ha a vadászok nem gyérítenék a rókákat, akkor a védett állatok száma drámaian zuhanna. Mindezek miatt tehát a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás, a természetgazdálkodás elképzelhetetlen fenntartható vadászat nélkül.

Nincs bevétel, nincs pénz vadőrre

– Akik vadgazdálkodással foglalkoznak, jól tudják, ahol – akár Afrikában, akár Közép-Ázsiában –, betiltották a vadászatot, ott kipusztult a vadállomány. Miért? Mert ha nincs vadászat, nincs bevétel, nincs pénz vadőrre, nincs pénz az orvvadászat megfékezésére. Afrikában sok esetben az a helyzet, ha nincs vadászat, amiből a helyi lakosság is profitál, akkor bizony tűzzel-vassal, méreggel pusztítja a vadat, hogy a kis földjét megvédje. Ott azonban, ahol van vadászat, sőt invesztálnak a vadászatba, a vadászati turizmusba, ott virágzik a vadállomány, mert a helyi lakosság is hasznot húz belőle, s ezért nem csak nem akarja, nem is tudja, de nem is akarja pusztítani a vadon élő állatokat. A másik pedig, hogy van pénz vadőrök alkalmazására az orvvadászat ellen.

Borítókép: Ha elszaporodnak, veszélyben az erdő, veszélyben a mezőgazdaság | Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában