Nyíregyháza

2021.10.15. 08:58

Bűnmegelőzési helyzetgyakorlat – beugrottak a szerepekbe (fotók)

A debreceni Ady-gimnázium csapata jutott a novemberi országos döntőbe.

KM

Fotó: Mate Janos

Hogyan lehet megszólítani úgy a tizenéveseket, hogy érdekelje őket mindaz, ami a bűn megelőzésével, a rájuk leselkedő veszélyekkel kapcsolatos?

Se bűnös, se áldozat ne legyen!

A kérdésre tizenegy évvel ezelőtt a Pest Megyei Rend­őr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya azt találta ki válaszként, hogy a méltán népszerű Beugró című műsor játékelemeit átdolgozva színházi szituációs játékra ösztönzi a középiskolásokat.

Az ötlet hamar kinőtte a megye határát, ma már országos méretű és a diákok körében is kedvelt versennyé vált a Krimit tud?, melynek regionális elődöntőjét szerdán a megyei könyvtárban rendezték meg hat csapat részvételével.

 

– A verseny célja a biztonságtudatos életszemlélet kialakítása, bűnmegelőzési módszerek elsajátíttatása, viselkedési panelek megismertetése a középiskolások megszólításával. A 15–18 éves korosztályhoz kapcsolható negatív hatások játékos feldolgozásával próbáljuk meg elérni az áldozattá, elkövetővé válás lehetőségének csökkentését kábítószer- prevenció, vagyonvédelem, ifjúságvédelem, áldozatvédelem, iskolán belüli erőszak és általános bűnmegelőzési témakörökben – sorolta az elődöntőt szervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, dr. Kovács Attila.

Nagyszerű alakítások

A Zsebszöveg és a Ki vagyok? elnevezésű szituációs játékban mind a hat csapat remek teljesítményt nyújtott, a zsűrinek nemcsak a színészi teljesítményt kellett értékelnie, hanem azt is, a szereplők hogyan tudták egymást a helyes irányba terelni, elkerülve így a veszélyes szituációt, élethelyzetet. A derecskei I. Rákóczi György-gimnázium, és a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikum (ők két csapattal képviselték Szolnok megyét) diákjai kiválóan teljesítettek, azonban a képzeletbeli dobogó alsó két fokára a nagyszerűen szereplő nagykállói Korányi-gimnázium drámásai állhattak fel, mindkét csapatuk megérdemelten vette át a díjat.

A november 12-ei, budapesti országos döntőbe mindössze egyetlen pont előnnyel a debreceni Ady-gimnázium drámatagozatos diákjai jutottak be.

Borítókép: A harmadik helyen végzett korányis csapat | Fotó: Máté János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában