Komposztálás

2021.10.29. 14:00

Égetés helyett komposztálás – ne rontsuk a levegőt!

A komposzt műtrágya használata nélkül javítja a talaj minőségét.

TG

Komposztálás a kertekben Illusztráció 20211001 Bátonyterenye Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Az őszi lombhullást vannak, akik imádják, de akadnak olyan kerttulajdonosok is, akiket az őrületbe kerget a falevelekkel borított gyep látványa.

Kerüljük az égetést!

– A lehullott lombot többféleképpen is fel tudjuk használni, elkerülve az égetést, amivel tovább rontjuk lakóhelyünk levegőjének minőségét – mondta el lapunk érdeklődésére Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint az avar fontos védelmi szerepet tölt be a természetben. A lehullott levelek egy idő után összeállnak, és takaróként védik a talaj szempontjából létfontosságú mikroorganizmusokat, amelyek így könnyebben vészelik át a telet. A lombtakaró búvóhelyet és meleget nyújt további fontos élőlények számára is, kertünk énekesmadarai is gyakran keresgélnek az avarban táplálékot.

– Ezek miatt a kertünkben sem feltétlenül fontos összeszednünk ősszel a lombot, de mégis azt javaslom, hogy készítsünk komposztot a lehullott levelekből, és semmiképpen se égessük el azokat. A komposztálás nagy előnye, hogy ezzel műtrágyák használata nélkül szerves anyagot juttatunk vissza a talajba, javítva annak minőségét. Ha van vegyes komposzthalmunk, rendszeresen adagoljunk bele lombot is. Praktikus ősszel egy adag avart félretenni a nyári hónapokra, és a keletkezett fűnyesedékhez keverni. Ennek az az előnye, hogy csökken a fű magas víztartalma, és nem indul rothadásnak, penészesedésnek a komposztunk. Az elrakott levelekkel később letakarhatjuk a komposztra dobott gyümölcsöket is, ebben az esetben elkerülhetjük a muslicák tömeges megjelenését – sorolta Kohán Márk.

A szakember szerint érdemes minél többféle levelet összekevernünk a komposztba, fontos azonban tudni, hogy a különböző fajok lebomlási ideje eltér egymástól. A lassan lebomló fajok közé tartozik a dió, a tölgy, a bükk, a vadgesztenye, a platán és a nyár. Ezen fajok leveléből csak évek múltán lesz jó minőségű komposzt. A tölgy, kőris, nyár, dió és a vadgesztenye levele sok csersavat tartalmaz. Mész hozzáadásával csökkenthetjük a savasságot, így gyorsítható a lebomlási folyamat. A dió levelében találhatóak csírázást és növekedést gátló anyagok is, de ezek a komposztálás során lebomlanak vagy átalakulnak, így az érett komposztban már nem jelentkezik a hatásuk.

Borítókép: Többféle előnye is van a komposztálásnak | Illusztráció: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában