Kelet-retró

2021.10.19. 16:00

Egy talicska miatt dugult be a nyíregyházi belváros

Mozaikok Nagygécről, felavatták Sipkay Barna emléktábláját. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. október 19., csütörtök

Egy talicska miatt dugult be a nyíregyházi belváros

Szombat délután két óra előtt történt. A Széchenyi utcán ballagtam a város felé. Villamosra szálltam volna – de a villamos már régóta a kitérőben vesztegelt. Gyalog baktattam hát tovább, s a Béke cukrászda előtt nagy csődületet találtam. A csődület közepén – mint kotlós a csibéi előtt – ott állt a nagy Diesel-mozdony kocsijaival. Megrémültem: csak nem baleset történt?

Megnyugtattak. Csak egy néni vásárolt egy zsák krumplit, s talicskáját közel hagyta a sínhez. A kisvonaton pedig egy ellenőr is utazott, s ezért a vezető nem merte arrébb tolni a talicskát.

Előkerítették a nénikét és hazaküldték a személyi igazolványáért, hogy megbírságolhassák. S míg a néni megérkezett, állt vonat, álltak a villamosok. Akik a vasútállomásra igyekeztek, nagyon mérgesek lettek, mert lekésték vonatukat. S közben személygépkocsik, motorkerékpárok, teherautók és egyéb járművek is összetorlódtak, mert útjukat a Zrínyi utca felé eltorlaszolták. Ez a játék az utasok idegeivel legalább húsz percig tartott. Vajon nem lett volna egyszerűbb a talicskát arrébb tolni?...

Nagygéci mozaikok

A csengeri járásnak ebben a kis falujában is óriási a fejlődés tempója. Az eddigi pislákoló lámpafény helyébe kigyulladt a villanyfény. A kis község lakossága körében páratlan örömöt váltott ki a villany bevezetése, hiszen vége a vaksi korszaknak, jön a látó korszak. íme, a következő lépés: a MOKÉP állandó mozit létesít a helyi művelődési otthonban! Október 21-én kerül sor a mozi ünnepélyes felavatására.

Nemrégiben nagyszabású szüreti bált rendezett a KISZ-szervezet, s a bevétel tetemes részét a klubélet fejlesztésére fordítja. A klubhelyiséget a művelődési otthonban rendezték be. Itt tölthetik el most már a fiatalok szabad estéiket, hasznosan szórakozva. Hetenként kétszer van klubfoglalkozás, átlagban mintegy 40 fő részvételével. A többi estéken is rendelkezésre áll a rádió, a könyvtár, sakk és egyéb társasjáték.

Úttörőcsapatunk sokat ad gazdasági erőforrásainak megteremtésére. Ilyen célból gyűjtöttek az úttörők 5 mázsa makkot, s ennek bevétele – kilónként 1,5 forint – gyarapítja a közös pénztárt. A pajtások nagy buzgalommal szervezik a nyúltenyésztést is. Ki nyulat ad be, ki ketrecet csinál, ki takarmányt szerez, szóval mindenki tesz érte valamit, mert a haszon is a közösségé lesz.

Búcsúestet rendezett a KISZ-szervezet a bevonuló fiatalok tiszteletére 15-én. Az idősebb generáció persze ezt sem hagyta szó nélkül. Azt mondták egyesek, hogy már a bevonulás sem olyan, mint régen volt. Az akkori fiatalok bánatukban gajdolták végig az utcát, a mai legények pedig örömükben táncolják át a bevonulás előtti éjszakát.

Új tanteremmel bővült az általános iskola. A tanterem már két hónappal ezelőtt felépült, az építőmunkások azóta feléje sem néznek. Pedig nemcsak feléje, hanem bele is nézhetnének, mert még most sem tanítanak benne. Üres az és elhagyatott, pedig nagy szükség lenne rá, hogy a tanítás itt is mielőbb elkezdődhessen. De mi az akadálya ennek, ha már felépült a tanterem? Egyszerűen csak az, hogy nincsen lepadlózva.

1971. október 19., kedd

Felavatták Sipkay Barna emléktábláját

Október 17-én, vasárnap ünnepélyes külsőségek között felavatták Sipkay Barna író, a Kelet-Magyarország egykori szerkesztője emléktábláját a szerkesztőség előcsarnokában. Az ünnepségen megjelent az író családja, barátai, pályatársai. Jelen voltak a párt-, állami, társadalmi és tömegszervezetek vezetői, képviselői.

A megjelenteket Ördögh János, a városi tanács elnökhelyettese üdvözölte a városi tanács és az idegenforgalmi hivatal nevében, majd Orosz Ferenc, a megyei tanács elnöke mondott beszédet.

1981. október 19., vasárnap

Víztorony épül a kemecsei állomás szomszédságában

2001. október 19., péntek

Hattyúóvoda Kisvárdán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában