Nyíregyházi Egyetem

2021.10.25. 14:25

Egyre ismertebb külföldön a Nyíregyházi Egyetem

– A nemzetköziesítés az elmúlt években alapvető jellemzője lett a felsőoktatásnak szerte a világon, és ez növelheti az intézmények versenyképességét, kulturális sokszínűségét, és a fiatalok kompetenciáinak bővítéséhez is hozzájárul – mondta el beszédében Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora hétfőn, az intézménybe érkezett külföldi hallgatókat köszöntő rendezvényen. Hozzátette: a Stipendium Hungaricum hallgatói ösztöndíj a világ 80 országában érhető el a külföldi fiatalok számára. A rendezvényen jelen volt dr. Kovács Zoltán általános, dr. Minya Károly oktatási rektorhelyettes és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár is.

Fotó: DODO FERENC

Élen jár az intézmény

– Az elmúlt években az egyetem vezetése felismerte az e területben rejlő lehetőségeket, s a kezdeti bizonytalan lépések után ma már a mindennapjaink része a nemzetköziesítés. Az angol nyelvű oktatási programjaink számával, s az elnyert Stipendium Hungaricum intézményi licenccel, az egyre nagyobb számban fogadott külföldi hallgatókkal megérdemelten tartozunk a nemzetköziesítésben élen járó haza intézmények sorába – hívta fel a figyelmet az egyetem rektora.

Az idei tanévben 41 külföldi hallgató tanulhat a Nyíregyházi Egyetemen, akik 17 küldő országból érkeztek megyénkbe: többek között Kína, Vietnám, Banglades, Pakisztán, Kazahsztán, Törökország és Angola a hazája a fiataloknak.

Vassné dr. Figula Erika arról is beszélt, a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság továbbra is része az életünknek, a messziről jött hallgatók azonban vállalták a beutazással járó nehézségeket a céljaik megvalósítása érdekében.

– Köszönjük, hogy a Nyíregyházi Egyetemet választották, reméljük, otthonra lelnek itt, barátokat találnak, és felfedezik városunk szépségeit – tette hozzá.

A rendezvényen a külföldi hallgatók az itt tartózkodásukban rejlő lehetőségek mellett a magyar kultúrából is ízelítőt kaptak, köszönhetően a Zenei Intézet hallgatóinak. Karácsony Anna fuvolajátékával kápráztatta el a jelenlévőket, Nagy Zsolt Arnold pedig hamisítatlan hazai dallamokat csalogatott elő a citerájából.

Mélyreható ismeretek

Az esemény zárlataként dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, nagy örömmel tölti el, hogy kollégáival részt vehet a külföldi hallgatók oktatásában. – Nekünk, nyelvtanároknak óriási öröm, amikor a magyar nyelv felcsendül a külföldi diákjaink ajkán. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a hozzánk érkezők sikeresek legyenek a tanulásban, és arra kérjük a hallgatók, ők is tegyenek meg mindent a közös célunkért, a mélyreható nyelvi és szakmai ismeretek megszerzéséért – hangsúlyozta dr. Kiss Kálmán, majd felhívta a külföldi diákok figyelmét a város és a megye kulturális értékeire és látnivalóira.

Mint megtudtuk, a Nyíregyházi Egyetem egyre népszerűbb desztinációja a világ számos pontjáról érkező ifjú egyetemistáknak – többek között ezért is választotta az intézményt Joanna Marcela Ricardo, akivel a rendezvény után beszélgettünk. Kérdésünkre elmondta, Angolából érkezett a megyébe, és hazájában nem ő az egyetlen, aki Nyíregyházán tanul.

– A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében érkeztem ide, de a korábbi években több hallgatótársam is tanult már itt. Ők csupa jót meséltek nekem az intézményről, ami a hazámban évről évre egyre ismertebb. Az idén a magyar nyelvet szeretném elsajátítani, s ha minden jól megy, és megfelelő szintet érek el a nyelvtanulásban, akkor jövőre könnyebb dolgom lehet a Debreceni Egyetem orvostudományi szakán. Most az a legfontosabb, hogy minél jobban megtanuljak magyarul, ez az év erről szól majd, és szeretnék minél jobban helytállni az egyetemen. Úgy vélem, e tudás birtokában sokkal könnyebben boldogulok majd a későbbi tanulmányaim során, és ki tudja, egyszer talán egy magyar kórházban dolgozhatok, ahol szintén hasznát vehetem a nyelvtudásnak. Hallottam, itt hogyan beszélnek mások, kicsit nehéznek tűnik a nyelv, de szeretem a kihívásokat – avatott be terveibe Joanna, aki első nyíregyházi élményeiről is mesélt lapunknak.

– Budapestről utaztunk ide, és nagyon meglepett, milyen kedvesen fogadtak minket. A mentoroktól és a tanároktól rengeteg segítséget kaptam, és nagyon várom, milyen élményeket tartogat számomra a város. Sokat hallottam már a magyar konyháról, és a rendezvény utáni ebéden végre megtapasztalhatom mindazt, amiről a barátaim korábban meséltek. A várost még nem volt időm felfedezni, de a mentorok társaságában hamarosan ezt is pótolhatom – zárta gondolatait az angolai lány.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában