Erőművek Éjszakája

2021.10.04. 15:35

Erőművek Éjszakája Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2021. október 8-án három helyszínen is várják a látogatókat.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei 2021. október 8-án ismét megrendezik az Erőművek Éjszakáját. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három helyszínen is várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után 2021. október 8-án ismét várja látogatóit a MEKH szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye.

Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ha megismerjük az energiatermelés folyamatit, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

2021. október 8-án Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három izgalmas helyszínt is bejárhatnak az érdeklődők.

Megnyitja kapuit a Veolia – DBM Zrt. Szakolyi Erőműve is, , ahol a látogatók betekintést nyerhetnek az erőművi energiaátalakítás különböző fázisaiba. A program résztvevői megismerkedhetnek a szakolyi erőmű fő és segédberendezéseivel, egyedülálló módon láthatják azokat működésük közben is. A látogatókat végigvezetik a tüzelőanyag kezelés, a gőzkazán és gőzturbina, a hűtőrendszer és a vízelőkészítés üzemegységein. Az érdeklődők üzem közben láthatják a tüzelőanyag mozgatáshoz használt eszközöket, a gőzkazánt, a gőzturbinát és segédberendezéseit, illetve a világszerte ismert magyar mérnöki találmányt, a Heller-Forgó-féle hűtőtornyot is. A 2009-ben átadott Szakolyi Erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. Az erőmű fa és mezőgazdasági eredetű biomassza felhasználásával állít elő villamos energiát. Az erőmű tisztán kondenzációs technológiát alkalmaz, tehát az összes felhasznált hőenergiából villamos energiát állít elő. Az erőmű jelenleg is az elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviseli.

Várja a látogatókat a Veolia – Nyíregyházi Erőműve is, ahol a látogatásokon a résztvevők megismerhetik az erőmű történelmi múltját és jelenét, egyedülálló módon láthatják az erőmű főberendezéseit működésük közben. A telephely bejárása során lehetőség nyílik testközelből megszemlélni a több méter magas kazánokat és a 2007-ben átadott kombinált ciklusú erőmű főbb rendszereit. Szakembereik bemutatják, milyen kihívásoknak kell megfelelni egy városi környezetben működő erőműnek. A 122 éves Nyíregyházi Erőmű 1897 óta lát el közel 16 ezer lakossági és több mint ezer egyéb ügyfelet hőenergiával. A Veolia 2015-ben vette át az erőművi blokkot, hogy a helyben élőknek olcsó és környezetbarát hőenergiát biztosítson, egy olyan rendszert működtetve és továbbfejlesztve, amely a település számára hosszú távon fenntartható energetikai modellt kínál.

Megnyitja kapuit a Tiszalöki Vízerőmű is, ahol a látogatók szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Tiszalöki Vízlépcsőt, a nagyműtárgy környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra. A bejárás során részletes tájékoztatást kapnak a Tiszalöki Vízerőműről, a termelő berendezésekről, azok üzemeltetéséről. Tiszalök egyik nevezetessége a Vízlépcső, mely három fő műtárgyból álló komplex hasznosítású létesítmény. A Tiszalöki Vízerőmű jelenleg Magyarország második legnagyobb vízerőműve. A vízlépcső létesítésére elsősorban vízgazdálkodási és árvízvédelmi célokból került sor. A Keleti főcsatorna megépítésével (1951-56) létrejött az élő víz összeköttetés az Észak-Alföld és a Körös-völgy területek között, majd 1967 után megépítésre került a nyugati főcsatorna, mely az öntözésen kívül Debrecen ivóvíz ellátásában is jelentős szerepet játszik. A Tiszalöki Vízerőműben megtermelt villamos energia mennyisége a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia kb 25 %-át teszi ki.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében látogatható helyszínek címe:

Veolia – DBM Zrt

4234, Szakoly, külterület hrsz. 0296/10

Veolia – Nyíregyházi Erőmű

4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 92.

Tiszalöki Vízerőmű

4450 Tiszalök, Vízerőmű

- Szappanos Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában