téi átállás

2021.10.11. 11:30

Ez bizony már nem a Zsigulik kora – hatvan autót vizsgáltak meg egy nap a rendőrök

A szakemberek egy-egy akció során átlagosan hatvan gépjárművet vizsgálnak át.

Fotó: DODO FERENC

Eddig barátságos arcát mutatta az ősz, ám az előrejelzések szerint hamarosan beköszönt a hűvös, borongós, ködös időjárás, s ha ez nem lenne elég, egyre korábban sötétedik. Megváltoznak az útviszonyok, romlanak a látási körülmények, melyekhez az autósoknak, bicikliseknek is alkalmazkodniuk kell. A megyei baleset-megelőzési bizottság és a kormányhivatal ebben az évben is meghirdette az őszi-téli átállást segítő akcióját: a szombaton a Nyír Plaza parkolójában felállított mobil műszakivizsga-állomáson a szakemberek átnézték a gépkocsikat, a rendőrségi pontokon ellenőrizték az okmányok érvényességét, regisztrálták a kerékpárokat – s tették mindezt teljesen ingyen. Nem meglepő hát, hogy már reggel kígyózott a kocsisor a parkolóban.

– Mind az őszi, mind a tavaszi átállást segítő rendezvényeink rendkívül népszerűek, egy-egy ilyen akció során átlagosan hatvan gépkocsit ellenőrzünk – mondta el lapunknak Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

Fotó: Dodó Ferenc

Amíg az autósok türelmesen várták, hogy sorra kerüljenek, volt időnk beszélgetni egy kicsit a volán mögött ülőkkel. Elek Katalin régebben is szerette volna átnézetni autóját egy hasonló rendezvényen, de mint elárulta, korábban mindig dolgozott szombaton, így nem tudott élni a lehetőséggel.

– Most azonban eljött az én időm, itt az alkalom, hogy átnézessem a kocsimat, már csak azért is, mert decem­berben lejár a műszakija, és jó lenne tudni, milyen ­állapotban van. Egyébként is, nagyon fontosnak tartom, hogy tél előtt mindenki átvizsgáltassa a járművét, különösen a fékeket és a világítóberendezéseket. Legalább ilyen fontos a téligumik cseréje, amin már szintén túl vagyok – tette hozzá Katalin, s megjegyezte: egy szervizben legalább tízezer forintot elkérnének egy ilyen ellen­őrzésért, úgyhogy amellett, hogy felkészíti az autóját az előttünk álló őszre-télre, még spórolt is azzal, hogy eljött.

Időben feltárni a hibákat

– Néhány nap, és megváltoznak az időjárási körülmények, más lesz a gépjárművek és az út viszonya. A járműveket átvizsgálhatjuk, viszont az már a sofőrök felelőssége, hogy az autóval együtt ők is átálljanak a téli üzemmódra, azaz tudatosítsák magukban: hosszabb lesz a fékút, romlanak a látási körülmények, ilyenkor nehezebb észrevenni a gyalogosokat, kerékpárosokat – sorolta Szikszai Tihamér alezredes. A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára hozzátette: a gépjárművel is lehetnek problémák, amiket érdemes időben, még a ködös-fagyos időjárás beköszönte előtt feltárni.

– Ezt szolgálja a mostani rendezvényünk is, melyen ellenőrizzük a fékeket, ugyanis meglepő módon minden évben a vizsgált járművek 30–40 százaléka valamilyen fékhibával küzd, amiről a tulajdonos nem is tud. Átnézzük továbbá a világító- és jelzőberendezéseket, valamint a rázópadon a futóművek állapotára is fény derül. Ezután következnek a fagyállószintek, megvizsgáljuk azok fagyási pontját, illetve amit nagyon kevesen szoktak, a fékfolyadékok vizességét, s azt, hogy kell-e cserélni – ez a legtöbb autó esetében szükséges. A készlet erejéig pótoljuk a folyadékszinteket, és egy-egy izzóval is tudunk segíteni, ha itt derül ki, hogy valamelyik lámpája kiégett. Persze, ez már nem a Zsigulik kora, sok gépjármű esetében csak szervizben lehet kicserélni – mosolyodott el az alezredes, aki úgy tapasztalta, átállást segítő rendezvényeikre főleg azok jönnek el, akik törődnek az autójukkal, és fontos számukra a biztonságos közlekedés.

Szikszai Tihamér rámutatott: a gépjárművek mellett a kerékpárok átvizsgálása is fontos.

– A BikeSafe plusz program részeként regisztráljuk a bicikliket, és ellenőrizzük a kötelező tartozékokat, különös tekintettel a világítóberendezésekre, hiszen egy gyengébben villogó lámpa már nem biztos, hogy elegendő fényt ad ahhoz, hogy a kerékpáros biztonságban hazaérjen. Ezt is cseréljük ilyenkor a készlet erejéig, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy pótolják az elhagyott prizmákat, a meglévőket pedig tartsák tisztán, különben nem töltik be a szerepüket.

A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára megjegyezte: a vizsgálaton feltárt hibákat legtöbbször nem tudják helyben orvosolni, ezért két lehetőséggel számolhatnak a tulajdonosok. Ha a gépjármű nem balesetveszélyes, továbbengedik azzal a kéréssel, hogy minél előbb javíttassák meg. Ha viszont akkora a gond, hogy veszélyezteti a biztonságos közlekedést, trélert vagy szerelőt kell hozzá hívni, ám ekkor sem szankcionálnak, hiszen mindenki saját elhatározásából hozta el az autóját.

– Mind az őszi, mind a tavaszi átállást segítő rendezvényeink rendkívül népszerűek, egy-egy ilyen akció során átlagosan hatvan gépkocsit ellenőrzünk. Nyilván a futó járművek számához képest ez elenyésző, de jelzi, hogy fontos – és egyre fontosabb – az emberek számára az autójuk műszaki állapota, ritka is a csak emiatt bekövetkező, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset – magyarázta Szikszai Tihamér.

Kellemest a hasznossal

A ramocsaházi Orosz Sándor összekötötte a kellemest a hasznossal: ha már Nyíregyházán volt dolga, egyúttal átnézette az autóját is. Miután végzett, szívesen váltott velünk néhány szót.

– Májusban vettem a kocsit, és nem tudtam, hogy milyen állapotban vannak a fékek, megfelelőek-e a téli folyadékok, úgyhogy beálltam a sorba. Rendszeresen hozom-viszem a családot, munkába járok, a forgalom meg csak gyorsul, egyre több az autó, szóval fontos, hogy időben meg tudjak állni, és lássak az utakon. Szerencsére mindent rendben találtak, a hűtőfolyadékra kellett csupán egy kicsit rátölteni.

 

Borítókép: A szakemberek szombaton összesen 63 gépjárművet vizsgáltak át, ebből kilencet közúti közlekedésre teljesen alkalmatlannak minősítettek |Fotó: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában