Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.27. 07:00

Kisboltok az aprófalvakban

Ahhoz, hogy a kisboltok életképesek legyenek, a településeken élőknek helyben kellene vásárolniuk.

KM

20190821 Balassagyarmat fotó: Teknős Dominik Nógrád Megyei Hírlap Illusztrációs képek kisboltról.

Forrás: illusztráció/MW

Fotó: Teknős Dominik

Ahogy arról a napokban röviden már beszámoltunk, 121 olyan kistelepülésen nyílik kisbolt, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem működött élelmiszereket és vegyi árukat árusító üzlet. Erre a kormány összesen 5,6 milliárd forint támogatást biztosít. Lehetett pályázni ingatlanvásárlásra maximum ötmillió, ingatlanfelújításra ötvenmillió forintig, eszközbeszerzésre, de munkabér-támogatást is lehetett igényelni.

A kereskedők többletfunkciót is vállalhatnak: az alapvető élelmiszerek, napi cikkek mellett árusíthatnak vény nélkül kapható gyógyszereket, de működhet a kisboltokban lottózó és postaszolgáltatás is. A nyertes pályázók listáját a napokban tették közzé, ebből kiderült, hogy két megyei kistelepülésünkön, Darnón és Nemesborzován nyílik hamarosan üzlet.

Darnón néhány hónappal ezelőtt visszaadta tisztségét a polgármester, de sikerült elérnünk a kistelepülés jegyzőjét. Dr. Erdei Anita elmondta: ő is csak a sajtóhírekből értesült arról, hogy a közeljövőben kisbolt nyílik a községben, ahol körülbelül 140-en laknak életvitelszerűen. – Mióta itt dolgozom – és ennek már több mint tíz éve –, nincsen bolt Darnón. Hivatalosan egy héten kétszer a falugondnoki busszal viszik vásárolni az embereket, de a gyakorlatban ezt sokkal rugalmasabban oldják meg. Jánkmajtis körülbelül két kilométerre van Darnótól, a legtöbben ezért biciklivel járnak át, mert ott mindent megvehetnek, amire szükségük van. Az idősek bevásárlólistáját a házi gondozó írja össze, és vagy a falugondnok, vagy a szomszédok beszerzik a szükséges tételeket.

Többféle szolgáltatás

– Én is csak néhány napja tudom, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően hosszú idő után ismét lehet boltja Nemesborzovának. Ha jól emlékeszem, 2006 körül vásárolhattak utoljára helyben a falubeliek – árulta el lapunknak Nagy Tamás polgármester, aki szerint minden településnek szüksége lenne legalább saját élelmiszerüzletre, ahhoz azonban, hogy életképes legyen, több feltételnek is teljesülnie kell.

– Egyelőre nem sokat tudunk a leendő kisboltról, de ha többféle szolgáltatást nyújtana, például lehetne postai ügyeket intézni, és az élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszereket, lottót vásárolni, akkor nagyobb eséllyel működne majd hosszú távon. Ehhez az itt élőknek is hozzá kell járulniuk azzal, hogy a környező települések és városok, Fehérgyarmat, Mátészalka helyett helyben vásárolnak, mert húsz-harminc vevő nem fogja kitermelni az alkalmazott bérét és a rezsit – gondolkodott hangosan a 121 lakost számláló Nemesborzova első embere. Nagy Tamás hozzátette: nemrégiben sikerrel pályáztak gépjárműre, így a tervek szerint november 1-jén beindul a településen a falugondnoki szolgálat, ami megkönnyíti a bevásárlást az idősek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában