Nyíregyháza

2021.10.06. 07:03

Környezettudatosságra nevel a játék

A tematikus napokon a környezetvédelemé és a helyes fogápolásé a főszerep.

KM

Fotó: DODO FERENC

A környezettudatosság és a fenntarthatóság igen fontos téma, s nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek figyelmét is érdemes erre felhívni. Ezt tűzte zászlajára a Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhely intézménye is, ami október 5–6. között játékos feladatokkal mutat irányt a kicsiknek, hogy a jövőben a természetet szerető és védő felnőttekké váljanak.

Megosztják a tapasztalataikat

Skarbit Józsefné, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, az óvoda pedagógia programjában is szerepel a környezetvédelem, így a gyerekek nap mint nap arról tanulnak, hogyan óvhatják a természetet.

– Az óvoda az Oktatási Hivatal egyik bázisintézménye, s időről időre programokat tartunk a megye érdeklődő óvodapedagógusainak is. A jógyakorlatainkat – mint amilyen az egészséges életmódra nevelés is – szeretnénk másoknak is átadni, büszkén mondhatom, hogy szinte nincs olyan óvoda a megyében, amelyik ne járt volna nálunk – árulta el az intézményvezető.

Önfeledt játék és tanulás

Skarbit Józsefné hangsúlyozta, az intézményben mindent játékosan sajátíthatnak el a gyerekek, az a céljuk, hogy a kicsik kellemes kikapcsolódás közben szerezzék meg a környezetvédelemhez köthető tapasztalatokat.

– A rendezvényen többféle játék is van: valamelyik a mozgásra fókuszál, de társasjáték is van, ahol a gyerekek szelektíven válogatják a szemetet. A hulladékból különféle tárgyakat is barkácsolnak az óvodások, és a sorversenyeket is a környezettudatosság jegyében szerveztük meg. A kicsik mindig nagyon élvezik és várják a programokat, az önfeledt játék mellett pedig a barkácsolós feladatokban az alkotás öröme is nagyon fontos számukra. A természetvédelem mellett október 6-án almanapot tartunk, melynek keretében a helyes fogmosás és fogápolás megismerése mellett termésbábokat készíthetnek a gyerekek, és népi játékokat is elsajátíthatnak – ismertette a szakmai napok menetrendjét Skarbit Józsefné, majd kiemelte: a természetvédelem fontosságát le kell fordítani a kicsik nyelvére. A környezet megismerése és védelme a mesékben és a gyerekjátékokban is megjelenik nálunk, ugyanis viszonylag kevés műanyag játékszer van a csoportszobákban, inkább a természetes anyagokból készült, főként faeszközök a jellemzőek.

Együtt kísérleteztek

A gyerekek nagyon ügyesek, még az olyan bonyolult folyamatokat is megértik, mint amilyen az egyes anyagok lebomlása a talajban. Mindehhez korábban közösen kísérleteztünk: egy almát és egy tejfölös dobozt ástunk el az udvaron, majd egy héttel később az előbbinek nyoma sem volt, míg a dobozt megtaláltuk.

Borítókép: Minden szemét a megfelelő kukába került | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában