Mátészalka

2021.10.13. 17:49

Láthatóvá válhat a sokszínűség

2022-ben a roma nemzetiségi támogatások 620 millió forintos keretösszeggel indulnak.

Fotó: DODO FERENC

Szépen lassan megteltek a székek a Mátészalkai Fejlesztési Központ előadótermében szerda délelőtt. A vendégek egy tájékoztató fórumára érkeztek: a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Belügyminisztérium támogatásával meghirdette a következő évi roma nemzetiségi támogatások pályázatokat, erről szeretnének többet megtudni.

Amikor odalépek néhány férfihoz, aki már elfoglalta a helyét, és megkérdezem, melyikük mesélne arról, hogy egy nyertes pályázatnál hogyan tudják a legjobban felhasználni a forrásokat, szinte egyszerre mutatnak Lakatos Istvánra, a Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökére.

– A kisebbségi önkormányzatok költségvetése csak a fenntartáshoz elég, azonban ezekkel pályázatokkal olyan rendezvények is létrejöhetnek, amelyekre egyébként nem lenne elegendő forrás – mondta el arról, miben látja a támogatások jelentőségét.

– Egy ilyen fórum nagyon hasznos, hiszen sokan nincsenek tisztában ezzel a lehetőségekkel, főleg a frissen alakult szervezetek: sokszor nem tudják, hogy milyen irányban érdemes elindulniuk, hozzánk is nagyon sokan fordulnak segítségért – tette hozzá Lakatos István. – Nagyon fontosnak tartom a gyerekek nyári táborait, hiszen ott a roma nyelvet, táncot és hagyományokat tanulhatják, tehát a kikapcsolódás mellett haszna, értéke is van.

Közös értékek

– A legjobban úgy lehet felhasználni támogatásokat, ha olyan programokat szervezünk, amelyekre szívesen eljönnek az emberek – mondta el kérdésünkre Erősné Balogh Szilvia, a nagyecsedi Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének elnöke.

– Legutóbbi táborszervezésre pályáztunk sikeresen, amivel a közösségformálás volt a fő célunk. Az egyesületnek nagyon fontos a roma integráció, ehhez pedig a közös tánc élményét használjuk fel. Tánc közben azt érzed, hogy szabad vagy és figyelnek rád, egy táncházban pedig megnyitja a világot: népviseletet öltve egy kicsit szebbnek érezheti magát az ember, megtapasztaltja az identitását. A helyi közösségből meghívtuk a néptáncosokat, magyar és cigány táncokat megtanulhatták egymástól a résztvevők. Így emberek jobban megismerik egymást, barátságok alakulhatnak ki, ez pedig segít abban, hogy minél kisebb legyen a szegregáció és megtaláljuk a közös értékeinket.

A támogatási rendszerben roma nemzetiségi kulturális kezdeményezésekre, pedagógus továbbképzésekre, civil szervezetek költségvetési támogatására és a nyelvi környezetre épülő művészeti, hagyományőrző táborokra adhatóak be pályázatok.

Ápolni a hagyományokat

– A rendszerváltozás után talán az egyik legjobb döntés, ami született, az volt, hogy a nemzetiségek 1994-ben létrehozhatták a nemzetiségi önkormányzatokat. Ez egy új rendszer volt, amit meg kellett tanulnunk, de szerencsére útmutatót adtak a szervezeti és működési szabályzat és a kapcsolódó törvények – mondta el Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló. Köszöntőjében felidézte, hogy az elmúlt közel harminc évben milyen összegekből kellett gazdálkodnia az ország tizenhárom nemzetiségének. Kiemelte: a nemzetiségi önkormányzatok támogatás azért fontos, mert a közösségek problémái és igényei csak helyben ismerhetőek igazán.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója a helyszínen kiemelte: 2022-ben egy 620 millió forintos keretösszeget fordíthatnak a roma nemzetiségi támogatásokra.

– Azt szeretnénk elérni, hogy az a fajta sokszínűség, ami erre a megyére is jellemző, láthatóvá váljon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében adják be az ötödik legtöbb pályázatot, legutóbb a 123 érkezett innen, és ezek közül 78 nyert – hangsúlyozta Sztojka Attila. – A hagyományok ápolása fontos célunk, ebben szintén az élen jár ez a megye, azonban arra már nekünk kell rájönnünk, hogy mindezt hogyan tudjuk rendszerszerűvé, mindenki számára elérhetővé tenni. Bár a kulturális kincsünket mindenkinek a saját családján belül kell gondoznia, ma már olyan világban élünk, amikor ez nem elég: közösségi szinten kell gondolkodnunk, együtt kell őriznünk az értékeinket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában