ELLEN-Szer

2021.10.04. 20:00

Lennie kell más megoldásnak!

Kiemelt szerep jut a megelőzésnek és a felvilágosításnak.

BM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Azzal, hogy bemutatjuk a drogfogyasztás veszélyeit és következményeit, a célunk az, hogy ki se akarják próbálni a szert, legyen más alternatívájuk. A következő lépés, hogyan kerülhető el a függőség kialakulása, s erről is beszélünk az általános iskolákban a DADA-program keretében, és a középiskolásoknak szervezett ELLEN-Szer programunk előadásain – fogalmazott dr. Kovács Attila az alezredes.

Az otthoni közeg meghatározó

– Társadalmi probléma, hogy ki, miért fordul a droghoz. Van, aki jobban akarja magát érezni, van, aki előnyöket remél ettől, hogy így elfelejtheti a problémáit legalább egy kis időre, van, aki pusztán kíváncsiságból teszi, esetleg menekül a testi, fizikai fájdalmak elől – utal a lehetséges okokra az alezredes, azt sem hallgatva el: a családi konfliktusoknak meghatározó szerepük van abban, hogy egy-egy fiatal milyen „drogkarriert” fut be. Az otthoni közeg, a szülői viselkedésminta meghatározó. Ha azt látja a gyerek, hogy a szülő is ebben próbál megoldást találni, azt gondolja, ez neki is megfelelő lesz. De ott vannak a kortárscsoport tagjai, a baráti társaság elvárásai is mutathatnak rossz irányba, hiszen ha az a módi, hogy dohányzunk, iszunk, füvezünk, akkor a csoporthoz tartozás érdekében megteszi a gyerek a rossz lépést.

– Egyszeri használat után nem alakul ki drogfüggőség, de egy is lehet végzetes, vagy okozhat egész életre szóló, nagyon súlyos egészségkárosodást – nyomatékosította dr. Kovács Attila, miért kell elkerülni már az első alkalmat is.

Zéró tolerancia

Magyarországon zéró tolerancia van, a drog fogyasztása, birtoklása és terjesztése is büntetendő, ez utóbbi pedig kiemelt bűncselekménynek számít.

– A törvényalkotó azonban az eltereléssel ad egy lehetőséget a fogyasztóknak. A vád- emelést egy évre elhalasztják, ez alatt az idő alatt kell részt vennie – igazoltan – egy hat hónapos gyógykezelésen – említett egy kilépési esélyt a bűnmegelőzési osztály vezetője.

– Ez egy szenvedélybetegség, nem szabad szégyennek érezni, ha ilyen történik egy családban, mert amennyiben időben lépnek, tudnak segíteni még azelőtt, hogy bekövetkezik a tragédia.

– Egyébként a megyében is ugyanaz a trend figyelhető meg, mint máshol az országban, a könnyű hozzájutás és a megfizethető ár miatt legtöbben a dizájner- drogokat használják, s ami elkeserítő, hogy egy drágább italból egyetlen pohár többe kerül, mint ezek az ismeretlen összetételű szerek, amelyek pontosan attól veszélyesek, hogy kotyvasztottak. És ebből mindig újabbak és újabbak jelennek meg a piacon, szélmalomharc, óriási kihívás lépést tartani az előállítókkal, a terjesztőkkel.

Hárító magyarázatok

– Mindig és mindenhol, ha kell, ezredszer is elmondjuk: a szórakozóhelyeken senki ne hagyja ott az italát, idegentől ne fogadjon el egy üdítőt sem, mert szomorú, nem egyszer tragikus esetek bizonyítják, akaratlanul is fogyaszthat egy fiatal tudatmódosító szert – mutatott rá egy rendkívül veszélyes szituációra dr. Kovács Attila.

– Nem üres frázis, hogy amilyen könnyű rászokni, annyira nehéz lejönni a szerről és egyedül nem, csak segítséggel lehet elérni. Kell a szakember, a család, a barátok támogatása. Mindenkinek felelőssége van abban, ha látják a figyelmeztető jeleket, ne tegyenek úgy, mintha vakok lennének – tért rá egy másik fontos területre dr. Kovács Attila.

– Ha észreveszik, hogy megváltozik a gyerek viselkedése, az értékrendje, bezárkózik, romlanak a tanulmányi eredményei, kerüli a barátait, fizikálisan legyengül, aluszékony, a pupillái tágak vagy szűkek, a bőre színe kifakul, nem eszik, esetleg pénz, értékek tűnnek el a lakásból, akkor gyanakodjanak arra, hogy drogproblémái lehetnek. A tapasztalatok azt mutatják, a családok hajlamosak elhinni a hárító magyarázatokat és sokszor túl későn értik meg, milyen nagy a gond.

– A függőség nagyon sok esetben vezet oda, hogy a fiatal bűncselekményt követ el csak azért, hogy pénzhez jusson és szert vásárolhasson. Innen pedig már nagyon nehéz talpra állni. Abban, hogy eddig a stádiumig minél kevesebben jussanak el, a megelőzésnek és felvilágosításnak meghatározó a szerepe – fogalmazott az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában