Kirándulás

2021.10.06. 14:58

Megnyílottak a szív határai is

A nyíregyházi diákok találkoztak a Kolozsvári Református Kollégium tanulóival is.

KM

A kirándulásról csoportkép is készült emlékbe

Forrás: iskola

Meddig tart a magyarság? Határainkon belül vagy határainkon túl? Lehet-e határt szabni a hagyományainknak, a kultúránknak, a magyar nyelvnek? A választ Deáky András Erdélyben, Csíkszeredán élő volt iskolaigazgató adta meg nekünk, a nyíregyházi Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium diákjainak – írta szerkesztőségünkhöz küldött levelében Imre Boglárka és Őry Tímea 12. osztályos tanulók.

Nemzeti összetartozás

– Számunkra a Határtalanul program bontotta le a határokat. „Itt megmozdul valami az ember lelkében” – e szavakkal érintett meg és határozta meg kirándulásunk célját a Kárpát-haza őre, Deáky András, aki szívén viseli az ottani magyarság identitásának megőrzését. Az erdélyi tartózkodásunk során megértettük, miért olyan fontos ez. Látva a gyönyörű tájakat, amelyek egykor az országunk részei voltak, és megismerve az ottani magyarság gondolkodását, értékrendjét, felerősödött a mi hazaszeretetünk is. Felidéztük Tamási Áron alakját, Ady Endre és Léda szerelmét, Wass Albert és Reményik Sándor munkásságát is. A csodálatos Károlyi-kastélynál, Kolozsváron Mátyás király szobránál emlékeztünk közös történelmünkre.

Élményekben gazdag utazásunk nemcsak saját közösségünket erősítette meg, de a találkozás a Kolozsvári Református Kollégium tanulóival megnyitotta szívünk határait is. Rájöttünk, milyen fontos a nemzeti összetartozás, valamint hagyományaink megőrzése és ápolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában