Nyíregyháza

2021.10.15. 17:30

Méltón őrzik az emlékét

Dr. Farkas Károly iskolaalapító igazgató előtt tisztelegnek egykori tanítványai.

CsA

Az állandó emlékkiállítás az iskola aulájában kapott helyet | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Mindannyiunk életében vannak olyan pedagógusok, akikre hálás szívvel emlékezünk sok évtizeddel azután is, hogy tanítottak minket. Bölcsességük, iránymutatásuk, hivatástudatuk, a gyerekek iránt érzett feltétel nélküli szeretetük és odaadásuk teszi őket felejthetetlenné.

Hasonlóképpen éreznek szeretett pedagógusuk, a korábban ÉVISZ, ma Vásárhelyi Pál Technikum intézményalapító címzetes igazgatója, dr. Farkas Károly egykori tanítványai. Kiváltképpen a kereken ötven éve végzett IV. F osztály, melynek „öregdiákjai” állandó kiállítással és emléktáblával tisztelegnek elhunyt tanáruk előtt.

A tárlatot október 9-én, a tizenharmadik érettségi találkozójukon az Environ tervezővállalat támogatásával nyitották meg, anyagát az egykori igazgató felesége, dr. Farkas Károlyné adományozta az iskolának. A fali tablón kapott helyet a pedagógus életútja, portréja, pályájának meghatározó pillanatai képekben és munkatársainak kedves sorai, idézetei. A vitrinekbe személyes tárgyai, bizonyítványai, kitüntetései mellett családi fotók és emlékek, korabeli újságcikkek kerültek.

Az állandó emlékkiállítás az iskola aulájában kapott helyet | Fotó: Dodó Ferenc

„Dr. Farkas Károly, az ÉVISZ alapítója és címzetes igazgatója emlékére állíttatta tisztelettel és hálával az 1971-ben végzett vízépítő IV. F osztály 50 éves érettségi évfordulója alkalmából” – olvasható a szintén múlt szombaton leleplezett emléktáblán, amit a Nyír-Márvány Kft. adományozott az intézménynek.

Az ünnepség résztvevői köszönetet mondtak a Vásárhelyi Pál Technikum igazgatójának, Barna Zoltánnak a segítő közreműködéséért és azért, hogy helyet biztosított az iskola épületében az emléktáblának, a kiállításnak és az érettségi találkozónak.

Fontos a közérthetőség

Dr. Farkas Károly közel fél évszázadot töltött az oktatásban. Tanított Nagykállóban, dolgozott a megyei tanács művelődésügyi osztályán, majd az akkori elöljárók megbízásának eleget téve az 1969. szeptember 1-jén nyíló Építőipari és Vízügyi Szakközépiskola igazgatója lett, s harminc évig vezette az intézményt.

Dr. Farkas Károly szerkesztőségünkben 2015-ben | Fotó: KM-archív

Nyugdíjba vonulása után sem hagyott fel a tanítással, 75 éves koráig pallérozódtak keze alatt a Bánki Donát Szakközépiskola esti és levelező tagozatos diákjai. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából, 2015 májusában interjút készített vele a Kelet-Magyarország. Akkor, ahogy egész pályafutása során, vallotta: „Fontos a közérthetőség, hogy értse a gyerek, amit a tanár mond.”

A kérdésre, hogy mi a titka a jó vezetőnek, így válaszolt: „A jó vezetés titka az emberi kapcsolatokban, azok minőségében keresendő. Amikor nem pusztán a sikert tudhatom magaménak, hanem a kudarcot is, ha a saját kudarcomat meg tudom osztani a kollégával, vagy ő a személyes problémáját megosztja velem. Mindig a kölcsönös megértés vezérelt. Éppen ezért a karbantartó pontosan olyan bizalommal fordult hozzám, mint egy kiváló tanár.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában