Köznevelési Tanács

2021.10.25. 17:13

Nem engedik el a családok kezét

Két év munkájáról számoltak be a szakemberek a nyíregyházi Köznevelési Tanács ülésen.

A pandémia miatt több mint két év után először ülésezett a nyíregyházi Köznevelési Tanács hétfőn a városházán.

– Bár 2019 szeptemberében találkoztunk utoljára, a munka nem állt meg. A pandémia alatt is folytatódott a bölcsődék, óvodák, iskolák felújítása, bővítése. Annak ellenére, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültünk, a gyerekeket, diákokat ugyanúgy támogattunk, mint korábban – mondta felvezetésként dr. Kovács Ferenc polgármester. A Köznevelési Tanács elnöke röviden kifejtette: az oktatás szerepe ebben a helyzetben még inkább felértékelődik. Az egyik legfontosabb feladat a szakképzett munkaerő biztosítása, amiben Nyíregyháza nagyon jól áll.

Leküzdeni a félelmeket

Dr. Kása Brigitta aljegyző a gyermekek oltási kampányának eredményeit ismertette.

– Magyarországon elsőként nyílt lehetőség arra, hogy a fiatalabb korosztályok is megkapják a koronavírus elleni vakcinát. Májusban a 16–18 éveseket szólították meg, a szeptemberi tanévkezdéskor pedig a 12 éven felüliek kampányoltása kezdődött meg az iskolaorvosok és védőnők segítségével. Nyíregyházán ez negyvenhat intézményt érintett, s az oltáshoz – ahogy most is – 18 év alatt szülői hozzájárulásra is szükség volt. Egy kivételével minden iskolában voltak, akik éltek a lehetőséggel, de sajnos még mindig alacsony a 12–18 év közötti oltottaknak az aránya a megyeszékhelyen – árulta el a nyíregyházi operatív munkacsoport vezetője. Dr. Kása Brigitta megjegyezte: a tanév eleji oltási program ugyan lezárult, de a lehetőség továbbra is nyitva áll, s mivel ismét egyre több a koronavírusos beteg, az iskolák nem engedik el a családok kezét.

– A kampány folytatódik, hogy a szülők leküzdjék a sokszor álhírekből fakadó előítéleteiket, félelmeiket, és minél több diák hozzájusson az oltáshoz a maga és a környezet egészségének megóvása érdekében.

A legfontosabb a prevenció

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója az óvodai és iskolai szociális segítő munkáról számolt be az ülésen.

– A nyíregyházi járás 125 intézményében – a bölcsődéktől a középiskolákig és kollégiumokig – ezer gyerekenként egy szociális segítő áll rendelkezésre. Szorosan együttműködve a pedagógusokkal, feltérképezzük a szociális problémákat. Az óvodai, iskolai segítők kapocsként kötik össze központunkat az oktatási-nevelési intézményekkel, hiszen az olyan eseteket, ahol már szükséges a beavatkozás, átadják a családsegítőnek, illetve az esetmenedzsernek. Ahogy sok más területen, itt is nagyon fontos a prevenció.

A szakember szerint nagyon sok gyermek küzd lelki, mentális nehézségekkel, melyeket időben fel kell ismerniük és megelőző segítséget kell nyújtaniuk.

– A fiatalok mindig csak tünethordozók, a problémák gyökerét a családban találjuk, s ha ezt megtaláljuk, a szülőkkel és a pedagógusokkal közösen sikeres és boldog gyermekkort biztosíthatunk számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában